Stressklachten; Vanaf welk moment schakel ik hulp in?

Deze vraag krijg ik heel vaak in mijn praktijk, op verjaardagen of gewoon tijdens een gesprek. “Ik heb stressklachten; Vanaf welk moment schakel ik hulp in? Is dit nu al verstandig om te doen. En…eigenlijk schaam ik mij ook wel een beetje, moet ik dit niet zelf kunnen oplossen?”. Ik kan mij goed voorstellen dat veel mensen worstelen met deze vraag. Tijd om hier een blog over te schrijven.

Wanneer zijn je klachten hevig genoeg om hulp in te schakelen?

Wanneer is daar het moment om de telefoon op te pakken en een afspraak te maken of ergens een training te volgen? Lastig hè? Ik zal het minder lastig voor je maken. Als jij je dit afvraagt, dan is nu het moment om hier iets aan te doen. Anders zou je hier niet mee bezig zijn. Blijkbaar moet je hier iets mee.

Ik ben hier best stellig in want ik zie veel mensen onnodig blijven aanmodderen. Ze proberen het zelf op te lossen door homeopathische middeltjes, een dagje vrij nemen of vakantie nemen, wandelen, zelfverzonnen timemanagement en je kunt vast zelf nog meer oplossingen verzinnen. Daar is niets mis mee, maar er kleeft een nadeel aan. Je blijft te lang aanmodderen in je eentje. Je stressklachten verdwijnen niet, wat je ook doet. Ja, soms verdwijnen ze naar de achtergrond…om dan gewoon weer terug te keren. Dat is ook niet jouw bedoeling, toch?

De drempel om (professionele) hulp in te schakelen is ook best hoog.

Ik kan mij goed voorstellen dat dit ook twijfel geeft. Misschien schaam je je, net als veel mensen, dat je dit niet zelf op kunt lossen. Want zelf je problemen oplossen wordt enorm gewaardeerd in onze maatschappij. Dan ben je sterk. En toegeven dat je dus niet zo stressbestendig bent…ai, liever niet. Je wilt liever niet als zwak persoon gezien worden. En misschien vindt zo’n therapeut ook wel wat van jou…

Blijf niet aanmodderen! Je kent vast iemand die kampt met burn-outklachten of iemand die een burn-out heeft gehad of overspannen is geweest. Geloof mij, jij wilt niet de volgende zijn. Vraag dat maar aan die persoon. En maak jezelf niet wijs dat jou dat niet overkomt, want dat kan iedereen overkomen. Als je op tijd of zelfs preventief hulp inschakelt voorkom je een hoop ellende.

Oriënteer je dus gerust op het aanbod wat er is. Je hoeft namelijk niet direct in ellenlange psychotherapie.

Ga een workshop of een training volgen, ga boeken lezen over dit onderwerp (Hoe je meer uit een zelfhulpboek haalt) en ga gerust in gesprek met een stress counsellor, een gespecialiseerde coach of therapeut en vraag wat hij of zij voor jou kan betekenen. Als je op tijd aan de bel trekt, dan heb je als voordeel dat je nog over voldoende energie beschikt om wat aan je stress klachten te doen en je in jezelf en in dit onderwerp te verdiepen. Want hoe langer je met deze klachten doorloopt, hoe minder energie je hebt om actief hiermee aan de slag te gaan. Totdat je geen energie meer hebt en je genoodzaakt bent om jezelf voor een lange periode ziek te melden.

Hoe eerder je je hierin verdiept en hoe eerder je aan de professionele belt trekt, hoe “makkelijker” het is om hier iets aan te doen.

Het woord makkelijk staat tussen aanhalingstekens, want echt makkelijk is het niet. Het vergt moed om de oorzaken (stressoren) van jouw klachten onder ogen te zien en dit aan te pakken. Dus als  je al wat langer met stressklachten rondloopt, ga dit niet zelf oplossen. Je hebt iemand nodig die jou leert reflecteren en die jou op een professionele wijze een spiegel voorhoudt. En een goede professional houdt jouw hand vast terwijl hij of zij die spiegel voorhoudt.

Ik vergelijk “zelf stressklachten oplossen” vaak met het gebruik van zonnebrandcrème.

We kennen allemaal mensen of we zijn allemaal op onze vakantiebestemming Engelsen tegengekomen, die zich pas insmeren als ze al verbrand zijn. En dat is te laat. De zonnebrandcrème is niet op de juiste manier gebruikt. Als je zelf je stressklachten op wilt lossen, dan ben je vaak te laat. De schade is er al. Wat doe je vóór je de zon ingaat? Juist, je smeert je in met een goede spf. Want je voelt niet dat je aan het verbranden bent.

Je merkt dit te laat. En dat geldt ook voor stressklachten; Neem maatregelen vóór je hier last van hebt. Stressklachten sluipen er langzaam in, je merkt het in het begin niet echt. Sterker nog, je went eraan. Het is dus verstandig om te weten wat je doet en je hier in te verdiepen.

Een goede workshop, training of een kortdurend traject kan je helpen hoe je stress signalen bij jezelf herkent en wat je daar aan kunt doen.

Je leest dit hoogstwaarschijnlijk omdat je eigenlijk al klachten hebt. Omdat je jezelf afvraagt vanaf welk moment je hulp inschakelt hierbij. Wanneer is daar het juiste moment? Zoals ik al eerder heb geschreven, als je je dit afvraagt, dan is nu het juiste moment. Misschien vind je het fijn om er eerst over te schrijven en/of met iemand te praten die je vertrouwt. Ook zijn er voldoende laagdrempelige workshops en trainingen hierin te volgen. En veel stress counsellors, therapeuten en coaches bieden een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek aan. Maak hier gebruik van en vraag wat een professional voor jou kan betekenen. Blijf er in ieder geval niet alleen mee rondlopen. Zorg dat je niet ziek wordt.

Ik hoop dat je wat aan mijn blog “Stressklachten; vanaf welk moment schakel je hulp in” hebt. Mocht je nog vragen hebben, stuur mij dan gerust een bericht. Mocht je interesse hebben in stress counselling bij Mentaal Onderhoud, maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant? “Wel of niet in therapie of coaching” en “Voor welke counsellor, coach of therapeut kies ik?

Koffie, thee en een goed gesprek staan voor je klaar.

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties