Psychosociaal therapeut in Amstelveen

coach en counsellor in Amstelveen“De zoektocht naar de verbeterde versie van mijzelf en allerlei strategieën om controle te krijgen op mijn leven, werkten juist averechts”

Ik ben Roos Streumer (1973),  trotse eigenaresse van Mentaal Onderhoud. Als psychosociaal therapeut in Amstelveen bied ik je een plek waar je weer rust, richting en regie in het dagelijks leven terugvindt. Niet door meer te moeten (doen), maar juist door meer (los) te laten of beter; Anders vast te houden.

Met ingang van 1 januari 2024 leg ik mijn werkzaamheden als psychosociaal therapeut voor iig een jaar neer. Om deze reden neem ik op dit moment geen nieuwe cliënten meer aan.

Je kunt op Psychosociaal Portaal kijken voor een goed opgeleide en integere psychosociaal therapeut of coach.

Rust nemen is niet alleen belangrijk om te ontspannen en je batterij op te laden. Rust biedt je ook ruimte om stil te staan bij jezelf, jouw situatie en welke richting bij jou past.  Zo neem je de regie op je leven weer terug. Voluit leven noem ik dat.

Zelf heb ik ervaren dat rust nemen niet altijd makkelijk is. We leven in een veeleisende maatschappij die alsmaar doorgaat. En ik vond het makkelijker om daarin mee te gaan, dan om eens bij mijzelf stil te staan. Ik paste mij op een perfectionistische wijze aan. Ik wilde vooral niet moeilijk doen.

Ik was sterk, flexibel en een echte doorzetter.

Dat had ik eerder als psychiatrisch verpleegkundige al bewezen. En ik was kampioen “mijzelf helpen”, want dat doe je als hulpverlener. Ik had niemand nodig. “Zelf doen!”, riep ik als kind al. En klachten als vermoeidheid en slapeloosheid probeerde ik met snelle oplapmiddeltjes uit de weg te werken.

De prijs die ik betaalde was hoog. Burn-out klachten (2006). Het heeft zes maanden geduurd voordat ik volledig was opgeknapt. In deze periode en vooral in de jaren daarna heb ik ontzettend veel geleerd. Niet alleen over mijzelf en het leven, maar vooral over mijzelf als hulpverlener.

Een periode waar ik ook veel van heb geleerd is tijdens de kredietcrisis. Hierdoor weet ik wat het betekent om veel te verliezen. Denk aan werk, status, vrienden, (financiële & professionele) mogelijkheden, het beeld wat ik van mijzelf had en toekomstperspectief door veranderde spelregels in mijn vakgebied. Ik mocht hierdoor mijn vak niet meer uitoefenen. Een pijnlijke realiteit.

Ik heb geleerd hoe om te gaan met mijn onzekerheid en de onzekerheden die het leven met zich meebrengt. En hoe ik mijzelf als uitgangspunt neem zonder de verbinding met de ander en mijn omgeving uit het oog te verliezen. En dat is precies waar ik jou mee kan helpen.

Mijn eigen praktijk

Mijn burn-out klachten waren niet de aanleiding voor het starten van Mentaal Onderhoud. Een eigen praktijk met een fantastische lichtval, die wens is al ontstaan als jonge vrouw tijdens mijn studiejaren. Een wens die sluimerend aanwezig bleef en die ik in 2012 liet uitkomen.

Ik was 17 jaar toen ik besloot hulpverlener te worden. “Waarom doen mensen wat ze doen?” was de vraag die mij hiertoe dreef én om alles wat los en vast zat over psychologie te lezen. Dat doe ik trouwens nog steeds.

Quickfixes, lapmiddeltjes of maatwerk

Inmiddels heb ik 25 jaar ervaring als begeleidingskundige/gedragskundige op HBO niveau. Quickfixes oftewel lapmiddeltjes die je snel van je klachten en nare gevoelens afhelpen, werken niet. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat je verder van jezelf af komt te staan. Hoe goed bedoeld ook.

Een specifieke methodiek of wat mij of een ander helpt, hoeft niet voor jou te werken. Ieder mens, ieder verhaal en iedere situatie is weer anders en dat vraagt om maatwerk. Om dit te bieden ben ik altijd in ontwikkeling. Naast een erkende HBO opleiding tot psychosociaal therapeut, volg ik met veel plezier bij- en nascholing binnen mijn vakgebied.

Van origine ben ik psychiatrisch verpleegkundige. Dit geeft mij een fantastische en bovenal solide, professionele basis, mijn psychosociale kennis rijkt dan ook verder dan de basis. Vanaf 1997 ben ik veelal in de Ggz, binnen het Sociaal Domein en als re-integratiecoach en -counsellor werkzaam geweest. Mijn werk-/ levenservaring en opleidingen bundel ik in mijn werk als psychosociaal therapeut.

Daarnaast ontwikkel ik mij steeds meer als masseur gericht op ontspanning, verstillen en goed in contact komen met jezelf. Op deze manier wil ik als psychosociaal therapeut in Amstelveen een steeds completer aanbod bieden.

Meer over mij

  • Ik woon samen met mijn vriend Dirk. Vanwege deze liefde ben ik in 2009 van mijn geliefde Utrecht naar Amstelveen verhuisd.
  • Mijn passie is klassiek ballet, moderne dans en spitzen. Minimaal één keer per week ben ik aan de barre te vinden.
  • Ik ben dol op melkchocolade, flauwe humor, een lekker glas wijn en een goed gesprek over iets of juist helemaal niets.
  • Voor online magazine Stressedout schrijf ik over stress, burn-out en aanverwante thema’s
  • Ik heb een bijdrage geleverd aan het boek “Twijfelmoeder” van Patricia de Rijck.
  • Op dit moment ben ik druk met het opzetten van een platform voor goed opgeleide, onafhankelijk psychosociaal therapeuten en werkenden; Psychosociaal Portaal!