wat-is-counselling

Voor welke counsellor, coach of therapeut kies ik?

En dan heb je eindelijke besloten professionele hulp in te schakelen. En de keuze is reuze…geen hand vol, maar een land vol therapeuten, counsellors en coaches. Dit zorgt bij jou regelrecht voor keuzestress. Want bij wie klop je aan? Wie is de juiste persoon om jou te helpen? Wanneer is iemand goed? En waar moet je dan op letten?  

In dit artikel wil ik jou helpen bij het kiezen. Want het is niet makkelijk kiezen uit een woud vol hulpverleners die allemaal het beste met jou voor hebben.

Straks stap je binnen bij een voor jou totaal onbekend persoon aan wie je je diepste zieleroerselen toevertrouwt. Dat is niet niks. Tot nu toe heeft hulp zoeken je vooral vragen opgeleverd. En ik ga je hierin de weg wijzen. En ik eindig met een waardevol advies die jou echt op weg helpt.

Een specialist versus een generalist

Misschien heb je al een beetje op Google rond geneusd. En het is je vast opgevallen dat er hulpverleners zijn die een specialisatie aanbieden. En dat er hulpverleners bij wie je met iedere psychische klacht of psychosociaal vraagstuk welkom bent, de generalist.

De specialist richt zich op één doelgroep of houdt zicht bezig met specifieke problematiek. Het voordeel is dat de specialist veel weet over haar specialisatie en zich hier verbonden mee voelt. Dit ervaren hulpvragers als een voordeel.

Als je met stressklachten kampt en je bent bang om overspannen te raken, dan kies je niet voor een relatietherapeut. Via de website, Facebookpagina of Instagram van een hulpverlener kun je goed nagaan op welke problematiek of doelgroep zij zich richt.

Maar wanneer kies je voor een generalist? Misschien ben je er nog niet helemaal uit wat er precies aan de hand is, waar de schoen eigenlijk wringt. Daar wil je eerst achter komen. Of je ervaart meerdere problemen tegelijkertijd, ook dan is het fijn om naar een generalist te gaan.

Veel generalisten hebben een voorkeur voor een bepaald thema, doelgroep of soort problematiek. En bij de meeste specialisten hoef je niet precies binnen hun doelgroep of specialisatie te vallen, als er maar raakvlakken zijn.

En een goed opgeleide en ervaren specialist is ook een generalist. Alleen al om een juiste inschatting te maken welke hulp jij nodig hebt en of dat aansluit bij haar aanbod.

Een specifieke methodiek versus een eclectische manier van werken

Ik hoor je al denken: “Roos, eclectisch, wat is dat eigenlijk?”. Dat vind ik ook een heel goede vraag. Er zijn hulpverleners die volgens een specifieke theorie en methodiek werken zoals NLP of cognitieve gedragstherapie of een spirituele methode.

Er zijn ook hulpverleners die aangeven op een eclectische manier te werken. Dit betekent niet meer dan dat de therapeut meerdere theorieën aanhangt en van daaruit meerdere methodieken gebruikt om jou te helpen. Het grote voordeel is dat deze hulpverlener maatwerk levert.

Misschien voel je je aangetrokken tot een specifieke methodiek. Het voordeel hiervan is dat de hulpverlener enorm gelooft in de therapievorm die zij geeft. Nadeel is dat het middel (de methodiek) belangrijker kan worden dan het doel. Een goede hulpverlener zal de methodiek nooit boven jouw hulpvraag stellen.

En kijk uit voor therapeuten die beweren ieder probleem (psychisch, psychiatrisch, fysiek; Van hamertenen tot depressies) kan verhelpen met één simpele methodiek. Zoals marktplaats altijd aangeeft, wat te mooi is om waar te zijn…. Vul het zelf maar in.

Voor hulpverleners, coaches en therapeuten die voor zichzelf hulp willen inschakelen is het goed om eens voor een methodiek of professie te kiezen die anders is dan die jij zelf gebruikt of bent.

Ervaringsdeskundige of juist niet

Als een hulpverlener aangeeft ervaringsdeskundige te zijn, dan heeft zij (ongeveer) dezelfde problematiek doorgemaakt als jij. Dat kan heel fijn en vertrouwd zijn, iemand begrijpt wat jij doormaakt. Je snapt het al, over het algemeen zijn ervaringsdeskundigen specialisten.

Onder deze gedrevenheid zit een addertje onder het gras. Als een ervaringsdeskundige haar eigen problematiek nog niet voldoende heeft verwerkt, dan schuilt er gevaar in  een vorm van projectie (zo noem ik het maar even). Hiermee bedoel ik dat de therapeut in kwestie haar eigen gevoelens en problematiek projecteert op jou.

Dit stagneert het traject, want de therapeut raakt blind voor jouw verhaal/hulpvraag en verleent hulp vanuit haar eigen verhaal/hulpvraag omdat zij daarin zelf nog veel te verwerken heeft. Een goede ervaringsdeskundige kan haar situatie loskoppelen van die van jou en daardoor deskundig haar werk verrichten en haar ervaringsdeskundigheid positief inzetten.

Een niet ervaringsdeskundige hulpverlener kan jou evengoed helpen. Een goede therapeut heeft als persoonlijke kwaliteit empathie en kan zich hierdoor goed inleven in jouw verhaal. De meeste hulpverleners hebben het nodige meegemaakt, al dan niet persoonlijk, waardoor zij behoorlijk wat levenservaring hebben waar zij uit putten.

Wel of niet aangesloten bij een beroepsvereniging

Of een hulpverlener aangesloten is bij een beroepsvereniging kan de kwaliteit van hulpverlening niet waarborgen. Dus staar je daar niet té blind op. Er zijn heel goede therapeuten die niet aangesloten zijn. En niet alle aangesloten hulpverleners zijn kwalitatief goed.

Het voordeel van een hulpverlener die aangesloten is, is dat je zeker weet dat deze persoon een goede opleiding heeft genoten en verplicht is tot bij- en nascholing.

Veel hulpverleners kiezen niet (meer) voor een dergelijk lidmaatschap omdat zij zich persoonlijk en/of professioneel niet kunnen vinden in wat een beroepsvereniging te bieden heeft. Deze hulpverleners hebben vaak wel de juiste diploma’s op zak en dragen zorg voor hun professionele ontwikkeling.

Betaalbaar versus hoge tarieven

Veel mensen zijn het met de uitspraak eens dat je voor kwaliteit betaalt. Dus hoe hoger de tarieven van de hulpverlener, hoe beter de geboden hulpverlening. Dan heb ik heel goed nieuws! Je hoeft niet de hoofdprijs te betalen voor kwalitatief goede hulp!

Naast kwaliteit zijn er meerdere factoren die de hulpverlener meeneemt in het bepalen van het tarief. Dit heeft met de kosten te maken die de therapeut maakt. Denk aan de huur van een praktijkruimte, lidmaatschap van één of meerdere beroepsverenigingen, verzekeringen, kantoorartikelen, promotiemateriaal, marketingkosten, het inhuren van een businesscoach enzovoort.

En vergeet niet dat we ook nog ergens van moeten leven; Brood op de plank! Deze kosten worden doorberekend in de tarieven die de hulpverlener hanteert. Een kostenbewuste therapeut kan dus voor een betaalbaar tarief goede kwaliteit bieden. Hoge tarieven betekent niet altijd dat er betere kwaliteit wordt geleverd, dit duidt eerder op hoge kosten. Wees je hier bewust van.

Opleidingsniveau: HBO versus Academisch

Weer iets om over na te denken, is een academisch geschoold psycholoog nu beter dan een op HBO niveau geschoold hulpverlener? Je zult denken dat iemand die jarenlang studie heeft verricht aan de universiteit jou beter kan helpen. Maar helaas, of iemand een goede therapeut voor jou is hangt van meer factoren.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat het niet uitmaakt welk opleidingsniveau de hulpverlener heeft. De kwaliteit van het contact met jouw therapeut bepaalt voor een groot deel het resultaat van de begeleiding.

Het is belangrijk dat jouw therapeut empathisch is, echt contact met jou maakt en een kei is in communiceren. Een goede hulpverlener kan goed omgaan met (hevige) emotionele uitingen, waardoor zij jou durft te confronteren als dit nodig is en een hevige emotionele reactie niet uit de weg gaat.

Wat echt belangrijk is, is dat je een klik hebt met jouw hulpverlener. Hiermee bedoel ik dat je je veilig en vertrouwd voelt en dat je ruimte voelt om alles te kunnen vertellen en delen. En ook belangrijk is dat je durft aan te geven als je minder tevreden bent met de hulp die je krijgt.

Op deze manier kan jouw hulpverlener samen met jou het traject aanpassen zodat het beter aansluit op jouw verwachtingen. Een goede hulpverlener nodigt jou ook uit om feedback te geven op haar manier van hulpverlenen en zal altijd stilstaan bij jouw verwachtingen en hierop aansluiten.

Dit ligt overigens anders bij ernstig psychische klachten of psychiatrische problematiek. Ga dan eerst langs bij jouw huisarts voor een juiste doorverwijzing!

En nu geef ik mijn beste advies weg!

Wat ik vooral mee wil geven is dat het vooral belangrijk is dat er een klik is tussen jou en jouw toekomstige hulpverlener. En er is maar één manier om hier achter te komen. Ik heb dit al benoemd in mijn artikel genaamd “Wel of niet in therapie of coaching?”  en dit is ook hier mijn beste advies:

Maak persoonlijk kennis met de hulpverlener die jij op het oog hebt!

Neem contact op en vertel dat je mogelijk interesse hebt en speek een vrijblijvend kennismakingsgesprek af.  Een mailtje of een belletje is vaak al voldoende om een kennismaking af te spreken.

Een andere manier om kennis te maken is naar een laagdrempelige workshop of lezing te gaan van deze hulpverlener. Op deze manier maak je ook kennis met de manier van werken.

Mocht je vragen hebben of mocht ik nu de counsellor zijn van jouw keuze; Koffie, thee en een goed kennismakingsgesprek staan voor jou klaar! Neem gerust contact op voor een afspraak.

Roos Streumer

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties