Wat is nu het verschil tussen coaching en counselling?

Heb jij enig idee wat ik als counsellor doe? Heel veel mensen die ik spreek denken dat ik een soort adviseur of raadgever ben als het gaat om stress management. Een collega vertelde mij dat zij vaak te horen krijgt dat een counsellor net zoiets is als een accountant. Deze had ik nog nooit eerder gehoord.

Veel mensen gooien het op één hoop met coaching. Dat is niet vreemd, want “coaching en counselling” worden vaak in één adem genoemd. Het zal dan ongeveer hetzelfde zijn, toch?

In mijn blog ga ik jou proberen uit te leggen hoe ik dit zie. Wat het is het grote verschil en wat is de overeenkomst tussen coaching en counselling.

Beeldvorming

Voor dat ik mijn blog ging schrijven was ik erg benieuwd wat bij andere mensen opkomt als ik deze vragen voorleg. Heel veel mensen antwoordden heel eerlijk; Ze weten eigenlijk niet wat counselling is. Een aantal hebben de vraag heel dapper beantwoord en ik was blij verrast met deze antwoorden. Wat mij betreft zit het er niet ver naast!

Coaching:

  • Een coach stimuleert je om je best te doen.
  • Een coach is meer op doelen gericht.
  • Door een coach krijg je middelen aangereikt om een doel te bereiken (van buitenaf).

Counselling:

  • Een counsellor gaat dieper in op de vragen.
  • Een counsellor is meer op het geheel gericht. De regie ligt meer bij de cliënt dan bij coaching.
  • Binnen counselling kijk je meer vanuit jezelf (van binnenuit); Welke mogelijkheden en middelen heb jezelf om je doel te bereiken.

Eerlijk is eerlijk, ik vind het ook lastig om het verschil tussen coaching en counselling te omschrijven. Ooit zei iemand tegen mij:

“Counselling kun je zien als een verdieping op coaching of psychotherapie light”.

Als mensen mij op een verjaardag nu vragen wat counselling is, dan is dit mijn  simpele antwoord. Ik vertel hiermee niet zozeer wat counselling is, maar ik geef wel aan hoe counselling zich verhoudt ten aanzien van coaching en psychotherapie.

Wat kenmerkt coaching?

Als mensen verder vragen wat counselling is en wat dan het verschil is met coaching, geef ik aan dat coaching vooral doelgericht is. Jouw doel is uitgangspunt vanuit waar je met een coach aan de slag gaat. Wat je wilt bereiken is redelijk duidelijk, maar je hebt hulp nodig bij het bepalen van meer specifieke doelen en de weg (de richting) daar naartoe. Welke stappen heb je nodig?

Een coach zal je activeren, stimuleren en motiveren om dit doel te bereiken. Daarnaast kijk je met een coach naar wat jou hierin tegenhoudt. Is er sprake van een  belemmerende overtuiging/gedachte? Een coach pakt deze, tot op zekere hoogte, samen met jou aan.

Samen met jou zal de coach onderzoeken waar deze vandaan komen en dit aanpakken middels verschillende technieken. Als dit niet gebeurt is gedragsverandering niet blijvend. Als er sprake is van onverwerkte (emotionele) problematiek, zal een coach meestal doorverwijzen naar een therapeut.

Wat is de kracht van coaching?

De kracht van coaching zit wat mij betreft in het dynamische karakter op gedragsniveau. Een goede coach zet jou in beweging. Er gebeurt daadwerkelijk iets met je. Als ik naar mijn persoonlijke ervaring kijk, dan geeft coaching mij energie en zet dit mij in een actie-modus.

Hoe bereik ik mijn doel? En welke belemmerende overtuigingen zitten mij in de weg om mijn doel te behalen?

Binnen coaching leer je jouw belemmeringen begrijpen en hier wat aan te doen. Je bepaalt richting en neemt regie. Coaching is krachtig en diepgaand, omdat het in beweging zetten van iemand er voor kan zorgen dat onbewuste, belemmerende overtuigingen naar boven komen. Zonder deze dynamiek zou dit mogelijk niet gebeuren.

En wat is dan de kracht van counselling?

De kracht van counselling is dat je juist stil staat bij jouw situatie. Je maakt een pas op de plaats. Counselling heeft in de beginfase een beschouwend en analyserend karakter en dat neemt een andere dynamiek met zich mee.

Bij een counsellor ga je ook terug in het verleden met als doel om jezelf (je ontwikkelde gedrags-en denkpatronen en jouw emoties) in het heden beter te begrijpen en dit te verwerken. Hier zit die verdieping.

Als je een pas op de plaats maakt dan creëer je ook ruimte voor realiteitszin. Hoe is je situatie nu? Vaak blijven we in het verleden hangen of kijken we teveel naar de toekomst. Door deze realiteitszin zie je wat werkelijk is.

En dit is ook het punt van waaruit ik als counsellor met iemand aan de slag ga. Counselling heeft dan ook een therapeutisch karakter en het wordt ook wel eens uitgelegd als psychosociale therapie. Een counsellor is dus een therapeut.

Door het aanspreken van jouw eigen hulpbronnen en innerlijke kracht word je onderdeel van jouw oplossing

Counselling richt zich op het inzichtelijk maken van onderliggende emotionele problematiek. Wat ligt er aan de ervaren emoties en problemen ten grondslag? Wat is het eigenlijke probleem, wat is de kern?

Pas als dit duidelijk is, dan wordt samen met jou richting bepaald en worden doelen opgesteld, niet eerder dan op jouw verzoek. Deze richting en doelen sluiten nauw aan bij jou als persoon, waardoor je je enorm verbonden hiermee voelt.

Het verschil met coaching is dus dat het doel/ gedragsverandering niet het uitgangspunt is. Counselling richt zich vooral op emotionele problematiek en levensvraagstukken. Cliënten hebben in het begin vaak geen idee welke richting zij op willen en/of kunnen. Laat staan dat ze een duidelijk doel voor ogen hebben. Of het doel wat zij voor ogen hebben is onduidelijk of niet haalbaar.

Richting en doelen (regie) worden pas later in het traject bepaald. Binnen dit stadium leer je je eigen hulpbronnen en innerlijke kracht aanspreken om de gewenst verandering in te zetten. Je bent als het ware zelf onderdeel van jouw oplossing. Het doel kan zijn dat je je probleem daadwerkelijk oplost of dat je beter leert omgaan met het probleem door een andere benadering van de situatie of jezelf.

Tijdens deze fase van het traject stap ik als counsellor feilloos over in de rol van coach als jij daar aan toe bent en dit ook wenst.

Wat is nu de overeenkomst?

In de praktijk kent het verschil tussen coaching en counselling veel meer nuance en overlappen de twee vakgebieden elkaar meer dan ik hierboven omschrijf. Zowel een coach als een counsellor ondersteunt en begeleidt jou bij persoonlijke en/of professionele veranderprocessen door middel van communicatie.

Je gaat naar een coach of counsellor omdat je niet tevreden bent met een (onderdeel) van je leven. Je streeft verandering na en je schakelt hiervoor een professional in omdat je het idee hebt dat je de gewenste verandering niet alleen voor elkaar krijgt.

En er zijn veel coaches die therapeutische vaardigheden inzetten om hun cliënten goed te kunnen helpen. Kijk maar naar life coaches of coaches die met psychosociale problematiek werken. Hun werkwijze kan sterk overeenkomen met het werk van een counsellor of therapeut.

En er zijn counsellors die heel actiegericht zijn en meer de rol van coach op zich nemen omdat dit eenmaal beter bij hun karakter past. En daarbij zijn er veel counsellors en therapeuten die zich coach noemen. De reden hiervoor is dat coaching meer naamsbekendheid heeft hier in Nederland.

De klik tussen jou en de professional is belangrijk

Mocht je een coach, counsellor of therapeut willen inschakelen, dan is mijn tip om na te gaan wat de werkwijze is van een professional en eventueel langs te gaan voor een kennismakingsgesprek.

De klik tussen jou en een professional is doorslaggevender voor het slagen van een traject dan de specifieke werkwijze of methodiek die wordt geboden. Lees hier meer over in mijn blog “Voor welke counsellor, coach of therapeut kies ik?”. Twijfel je of je sowieso een professional wilt inschakelen, lees dan mijn blog “Wel of  niet in therapie of coaching?“.

Ik hoop wat duidelijkheid te hebben gecreëerd in wat het verschil is tussen coaching en counselling.

Een coach is doelgericht en de kracht zit in de dynamiek op gedragsniveau. Je wordt echt in beweging gezet om je doel te behalen.

De kracht van counselling zit voor mij in het maken van een “pas op de plaats”, waardoor ruimte wordt gecreëerd om er achter te komen wat de kern van het probleem werkelijk is, voordat daadwerkelijk richting wordt bepaald en doelen worden opgesteld.

Dit is natuurlijk wel mijn zienswijze, het kan zijn dat jij hier heel anders over denkt, dat mag gelukkig.

Als counsellor kan ik dus feilloos de rol van coach op mij nemen als mijn cliënt daar aan toe is en deze behoefte ook heeft.

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties