Wel of niet in therapie of coaching?

Coaching of therapie. Je twijfelt, ga je nu wel of juist niet professionele hulp wilt inschakelen? Eigenlijk heb je vooral veel twijfels: “Zijn mijn problemen wel erg genoeg? Heb ik hier wel tijd voor in mijn drukke agenda?”. “Faal ik niet als ik hulp inschakel” en “Krijg ik wel waar voor mijn geld?”.

In dit artikel bespreek ik 7 redenen om te twijfelen. Wil je weten wat je aan deze twijfel kunt doen zodat je deze knoop kunt doorhakken? Lees dan mijn blog over wel of  niet in therapie of coaching.

Laat ik met de deur in huis vallen. Eigenlijk is het  heel normaal dat je twijfelt. Professionele hulp inschakelen is een grote stap en niet iets wat je in een impuls besluit. Het is verstandig om hier goed over na te denken, maar onverstandig om in deze twijfels te blijven hangen.

De eerste stap om een goed besluit te maken is om na te gaan wat je hierin weerhoudt. Wat houdt je nu precies tegen? Hieronder bespreek ik de verschillende soorten twijfels waarmee ik in mijn praktijk te maken krijg en hoe je hier mee om kunt gaan zodat je toch een besluit kunt maken.

1. Financiën, ik kan dit niet betalen

Een belangrijke reden om geen hulp in te schakelen is het prijskaartje wat hieraan hangt. En ik kan je daar geen ongelijk in geven. Therapie of coaching, dat is niet goedkoop. Als jouw bezwaar is dat je de begeleiding niet kan betalen, zoek toch contact op met een therapeut en geef aan dat je geen geld hebt voor therapie.

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Een goede coach, counsellor of therapeut denkt met je mee en sommigen van hen (waaronder ik zelf) hebben vaak ruimte om iemand een traject aan te bieden voor een lager tarief.

Ook is het mogelijk dat jouw werkgever of uitkeringsinstantie (mee-)betaalt. En als zelfstandige kun je stress-counselling als bedrijfskosten zien.

Uiteraard kun je via je huisarts een doorverwijzing vragen voor psychische hulp. Deze hulp wordt vaak vergoed door zorgverzekeraars. Houd er dan rekening mee dat je op een forse wachtlijst komt te staan en het eigen risico (zorgverzekeraar). Betaal je zelf, dan is vaak meer mogelijk. Wie betaalt, bepaalt.

2. Ik moet mijn problemen zelf oplossen

Veel mensen vinden dat zij hun problemen zelf moeten oplossen. Zeker professionals die zelf als hulpverlener of coach werken herkennen deze gedachte maar al te goed. Als je het niet zelf op kunt lossen, dan heb je gefaald. Hulp zoeken wordt in onze maatschappij nog steeds als een teken van zwakte gezien. Je problemen zelf oplossen is de norm. Het is een taboe. Jij redt het niet!

Gek, want eigenlijk is het juist sterk om hulp te in te schakelen. Het is wat mij betreft een teken van kracht en een teken dat jij juist vooruit wilt in jouw leven. Laat je niet weerhouden door wat de ander of de maatschappij er (mogelijk) van vindt. Je hebt er vooral jezelf mee als je je daardoor laat beïnvloeden in je keuze.

3. Mijn problemen zijn niet erg genoeg

Wanneer zijn jouw problemen erg genoeg om professionele hulp in te schakelen? Het ene moment sta je met de telefoon in je hand om een therapeut te bellen en op het andere moment vind je dat het allemaal wel meevalt. Ik hoor dit echt heel vaak in mijn praktijk.

Veel mensen blijven door deze twijfel onnodig lang met hun issues rondlopen. Achteraf hebben ze spijt dat ze niet eerder hulp hebben ingeroepen. Dus vraag jezelf af hoe lang je al met deze twijfel loopt en hoe lang je hier verder mee rond wilt lopen.

4. Ik ben bang voor de confrontatie die in therapie op mij wacht

Ooit zij een cliënt tegen mij: “Ik ben bang om met mijzelf geconfronteerd te worden. En ik vind het erg moeilijk om met mijn emoties en mijzelf aan de slag te moeten”. Ik begrijp deze angst. Mijn cliënte mocht zelf het tempo bepalen en aangeven wanneer zij toe was aan een milde confrontatie. Zij vond het fijn dat zij eerst rustig haar verhaal kwijt kon in haar tempo.

Juist zij is degene die bij mij enorme stappen heeft gemaakt in haar persoonlijke en professionele ontwikkeling. Herken je dit? Met een goede coach, counsellor of psycholoog kun je dit gewoon bespreken. Het is jóuw traject, ook jij hebt hier zeggenschap in.

5. Mijn agenda zit al zo vol, ik heb hier geen tijd voor

Dit hoor ik vaker, niet zozeer in mijn praktijk maar van mensen om mij heen. “Ik kan dat er niet bij hebben hoor, als ik dat in mijn agenda erbij moet proppen, dan weet ik het echt allemaal niet meer”. Als je dit herkent zie je therapie of coaching vooral als een last en als tijdrovend. Ergens ben je je ervan bewust dat professionele hulp jou gaat helpen, maar eerst moet die agenda leger.

Het kan inderdaad zijn dat dit niet het juiste moment is. Goede vragen hierbij zijn hoe belangrijk dit voor jou is, hoeveel prioriteit je hieraan geeft en onder welke voorwaarden jij wel hulp wilt inschakelen. Wanneer is het wél het juiste moment voor jou? En doe je jezelf niet gewoon tekort door je door jouw agenda te laten belemmeren om te doen wat goed is voor jou?

6. Ach, het gaat vanzelf wel over

Jij bent ervan overtuigd dat de problemen zichzelf wel oplossen. Het waait vanzelf wel over. Misschien dat een vakantie je goed doet of een paar nieuwe laarzen. Over een week is het wel weer weg. Er zijn genoeg problemen die zichzelf oplossen. Dat is helemaal waar. Maar problemen waarvoor je misschien een therapeut of coach in wilt schakelen, die lossen zichzelf niet op.

Ze verdwijnen hooguit even naar de achtergrond om daarna weer tevoorschijn te komen, het liefst onverwacht. Als jouw issue steeds terugkeert, bespreek eens met een professional of deze jou hierbij kan helpen en hoe. Blijf er niet mee lopen. Ook niet op die nieuwe laarzen, mocht je ze hebben aangeschaft.

7. Ik ben al bij een psycholoog of coach geweest, dat hielp niet echt

Dit hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Ik ben mij ervan bewust dat veel mensen zich door een tegenvallende ervaring of tegenvallend resultaat laten weerhouden om wéér die stap te maken. En dat is jammer, want er zijn veel oorzaken waardoor je je eerder niet (optimaal) geholpen voelde. Dat wil niet zeggen dat de volgende keer niet helpend zal zijn.

Bespreek dit eerlijk en open met de therapeut of coach van jouw keuze. Bespreek ook duidelijk jouw verwachtingen omtrent therapie of coaching. En ga je opnieuw voor een traject, vraag je met regelmaat af of het voor jou helpend is en bespreek dit open en eerlijk met jouw hulpverlener. Zo voorkom je teleurstellingen. Een goede professional bespreekt dit uit zichzelf met jou tijdens de kennismaking en evalueert met jou gedurende het traject.

Spreek een vrijblijvend kennismakingsgesprek af met een therapeut of coach

Twijfels hebben is normaal. Het geeft aan dat je kritisch bent en niet over één nacht ijs gaat. Het feit dat je twijfelt geeft wél aan dat je serieus nadenkt over het inschakelen van hulp. En dat is reden genoeg om eens vrijblijvend in gesprek te gaan met een professional. Je zit daarna nergens aan vast.

Je wordt er hooguit wijzer van. En ja, daar staan wij professionals open voor. Ik vind dit zelfs een voorwaarde om een traject te starten met iemand. Met iedere persoon die interesse heeft in mijn counselling heb ik eerst een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Tijdens een vrijblijvende kennismaking maak je niet alleen kennis met elkaar, maar jij kunt ook al je twijfels, voorgaande ervaringen en verwachtingen bespreken. “Krijg je wel waar voor je geld?”. De coach, counsellor of psycholoog zal op zijn of haar beurt uitleggen wat hij of zij wel of juist niet voor jou kan betekenen en hoe een traject voor jou er eventueel uit gaat zien.

Geen enkele hulpverlener zal van jou verwachten dat je direct beslist, je mag er thuis rustig over nadenken. Dit gesprek kan jou helpen om een goede keuze te maken als je twijfelt.

Ten slotte

Ben jij zo’n twijfelaar, dan hoop ik je hiermee op weg te hebben geholpen. Leuk als je dit in een reactie hieronder aangeeft! Wil je met mij een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek hebben, neem gerust contact met mij op of boek makkelijk online een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Stress burn-out counselling, slaapcoaching voetmassage

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties