Zelfhulpboek, hoe je hier meer uithaalt

lezend-de-beste-versie-van-jezelfLees jij wel eens een zelfhulpboek? En valt de belofte van zo’n boek vaak nogal tegen? Grote kans dat je een zelfhulpboek op de verkeerde manier leest. In dit artikel leg ik uit hoe je meer kunt halen uit de informatie, adviezen en opdrachten die je in deze boeken kunt vinden. Want dit vergt een andere manier van lezen, dan dat je nu gewend bent. Lees hier hoe je meer uit een zelfhulpboek haalt.

Mijn kennismaking met zelfhulpboeken

Ik weet nog heel goed dat ik  voor het eerst in aanraking kwam met het fenomeen zelfhulpboek. Dit was tijdens mijn eerste jaar van de opleiding maatschappelijk werk. Eén van mijn klasgenoten zat “niet zo lekker in z’n vel” en een docent raadde het boek  “Als het leven pijn doet” van psycholoog René Diekstra aan. Uit nieuwsgierigheid heb ik dit boek destijds (inmiddels meer dan 20 jaar geleden) ook aangeschaft en gelezen. En vanaf dat moment was ik “hooked” aan zelfhulpboeken.

Na dit boek volgden er nog veel meer. Eerst voor mijzelf en later voor mijn werk, want veel van mijn cliënten lezen met regelmaat een zelfhulpboek. Het is voor mij als counsellor dus handig om te weten welke boeken er in de handel en op dit moment populair zijn. Niet dat ik dit de laatste jaren goed bij kan houden, want het aanbod is enorm. Dat kost mij teveel kostbare tijd die ik veel liever aan mijn cliënten, workshops en trainingen geef. En aan mijn lieve vriend natuurlijk.

Lekker lezend op de bank de beste versie van jezelf worden, kom op!

Omdat het lezen van zelfhulpboeken op het enorm populair is en ik echt niet alles kan lezen wat uitkomt, ben ik op het idee gekomen om dit artikel te schrijven. Want hoe lees je nu zo’n zelfhulpboek zodat je er meer uit haalt, veel meer dan nu? Ik snap heel goed dat je je lekker met een nieuw gekocht of geleend zelfhulpboek op de bank nestelt om te lezen. Zo deed ik dit de eerste jaren ook. Het is toch fijn dat je al lezend de beste versie wordt van jezelf of al je problemen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. En ja, de opdrachten doe je ook, een beetje in je hoofd ofzo. En sommige opdrachten spreken je niet aan, dus die doe je maar niet. Maar zeg eens eerlijk, hoeveel haal jij op deze manier nu écht uit zo’n boek?

Al lezend je problemen oplossen en aan je persoonlijke ontwikkeling werken, kom op! Ergens weet je heel goed dat dit zo niet werkt. Natuurlijk houdt zo’n zelfhulpboek een belofte in, maar je gelooft toch zeker zelf niet dat alleen lezen voldoende is? Zelfhulpboeken worden té passief gelezen, veel te passief als je het mij vraagt. En dat werkt gewoon niet. Als je ontspannen op de bank wilt lezen, kies dan voor een roman of een tijdschrift. Een zelfhulpboek lees je actief. En met actief lezen bedoel ik eigenlijk dat je het boek doorwerkt en serieus bestudeert. Want anders heeft het geen zin.

Hoe je een zelfhulpboek WEL effectief leest

In dit artikel rijk ik je 3 manieren aan om op een effectieve manier te werken met een zelfhulpboek die jou aanspreekt:

  1. Je werkt een zelfhulpboek alleen door.
  2. Je werkt samen met een vertrouwd iemand/ een maatje het zelfhulpboek door.
  3. Je werkt samen met een counsellor, psycholoog of coach een zelfhulpboek door.

Je werkt een zelfhulpboek alleen door

Alleen een zelfhulpboek doorwerken is vooral geschikt voor jou als je het leuk vindt om aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Je ondervindt op dit moment niet echt problemen, maar een aantal zaken in jouw leven is wel voor verbetering vatbaar. Mijn advies is om voor een zelfhulpboek te kiezen die bij je past, waar concrete oefeningen in staan en die aansluiten op waar jij voor jezelf aan wilt gaan werken (dit geldt voor de andere 3 effectieve manieren ook).

Belangrijk is om het boek niet passief te lezen, maar echt te bestuderen. Dit betekent dat je het boek leest en nadenkt over de tekst. Het is nuttig om wat aantekeningen voor jezelf te maken, dus houd altijd pen en papier bij de hand. En maak iedere opdracht uit het boek op een actieve manier. Dit doe je door de opdrachten op papier uit te werken. Maak hier tijd voor vrij in je agenda. Deze manier vereist veel discipline!

Je werkt samen met een vertrouwd iemand/maatje het zelfhulpboek door

Heb je wat aanmoediging en motivatie nodig om op een actieve manier met een zelfhulpboek aan de slag te gaan? Kies dan voor deze manier. Het meest effectief is als je samen aan de slag gaat met hetzelfde zelfhulpboek. Je spreekt af welk hoofdstuk je wanneer hebt uitgelezen en wanneer je welke opdrachten uit het boek af hebt. Je bespreekt samen het boek en de bijbehorende opdrachten.

Het voordeel is dat je elkaar motiveert, inspireert en elkaar een spiegel voorhoudt. Je houdt elkaar scherp! Ken je niemand die op deze manier samen met jou een zelfhulpboek wilt doornemen, vraag dan hulp van iemand die je vertrouwt. Ook met een vertrouwd iemand kun je hetzelfde doen, het komt dan wel van één kant, maar het is zeker effectief.

Je werkt samen met een counsellor, psycholoog of coach een zelfhulpboek door

Heb je de bovengenoemde manieren geprobeerd en werkt het niet (voldoende) voor jou of ben je je ervan bewust dat je sowieso meer nodig hebt? Schakel dan een professional in om samen met jou het door jou gekozen boek door te werken. Dit is de meest effectieve manier om echt veel meer uit een zelfhulpboek te halen. De reden hiervoor is dat als je je leven echt wilt verbeteren, verandering nodig is. En veranderen is nu eenmaal niet makkelijk, ook als je dit heel graag wilt.

Dit komt omdat onze natuurlijke reactie op verandering weerstand is. Je verzet je onbewust tegen verandering en al jouw goede voornemens eindigen voortijdig in de boekenkast. Want het werkt toch niet. Een goede counsellor begeleidt jou als jij weerstand ervaart of wat dieper op de materie in wilt gaan. Daarbij bieden gesprekken met een professional, naast het lezen van een zelfhulpboek, een enorme meerwaarde in de vorm van echt maatwerk.

Je hebt een zelfhulpboek gekocht, geleend of gekregen, hoe ga jij het lezen aanpakken?

Dus wat ga jij doen als je van plan bent om een zelfhulpboek te lezen? Nestel jij je lekker relaxed op de bank met dit boek? Vind je jouw welverdiende vakantie wel een goed moment om zo’n boek te lezen? Doe dit niet als je daadwerkelijk wat aan zo’n boek wilt hebben. Lees het boek actief. Want met het kopen van een zelfhulpboek koop je geen droom of oplossing maar een leidraad die jou uitnodigt om daadwerkelijk in actie te komen zodat je met jezelf aan de slag gaat!

Tot Slot

Ik hoop dat je vanaf nu weet hoe je zo effectief mogelijk een zelfhulpboek kunt lezen, op een actieve manier dus! De foto’s die hier bij staan heb ik zelf gemaakt bij Libris Venstra in Amstelveen, uiteraard na toestemming van één van de medewerksters (geef ze even een like!). Heel erg bedankt daarvoor! Wil je meer weten over een counsellingstraject in combinatie met het doorwerken van een zelfhulpboek (of zonder zelfhulpboek)? Neem gerust contact met mij op.

Stress burn-out counselling, slaapcoaching voetmassage

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties