Kun je aan stress wennen?

“Rustig op de bank zitten met een boekje of niets doen. Nee, dat lukt niet. Ik moet bezig zijn, doorgaan, nuttig zijn. Anders word ik onrustig. Eigenlijk voel ik mij altijd wel onrustig. Ik heb een soort van sluimerende hoofdpijn, gelukkig bestaat er zoiets als paracetamol. Het gaat vanzelf wel een keertje over. Ik heb het gewoon druk. Soms vraag ik mij af wanneer het een keertje over is en er eindelijk rust is. Ik wil best met een boek op de bank. Maar die gedachten druk ik weg. Dat is niets voor mij. Het is niet meer van deze tijd. Het is gewoon zoals het is. Ik ben er wel aan gewend. Iedereen heeft dat toch eigenlijk?”.

Wist je dat je went aan een bepaalde mate van stress in je leven? Wist je dat de klachten die je voelt voor jou gewoon worden, je went eraan.  En wist je dat “druk zijn en altijd doorgaan” zelfs prettig gaan voelen, verslavend zelfs. Op een gegeven moment weet je niet beter.

Niets aan de hand toch?”, hoor ik je zeggen. Als je er aan kunt wennen, heeft dat zo z’n voordelen. Je hebt er in ieder geval geen last van. Daarbij hoef je geen moeite te doen om stress te voorkomen. Je kunt door gaan, meters maken en je doelen nastreven. Waarom is iedereen toch zo met de vraag bezig hoe je stress kunt voorkomen? Je kunt er beter aan wennen. Dat is uiteindelijk veel makkelijker. Of is dit niet zo simpel?

Als eerste kun je stress niet voorkomen, onmogelijk!

Het is een normaal onderdeel van ons leven. Een bepaalde mate van positieve stress zorgt ervoor dat we kunnen presteren wanneer dat zo belangrijk voor ons is. Het is de spanning die je voelt voor bijvoorbeeld een examen of als je een presentatie moet houden. Ook krijg je hoe dan ook in het leven te maken met vervelende of bedreigende situaties. Dat kun je niet voorkomen. Op dat moment is de vraag “hoe kun je stress voorkomen?” niet op z’n plek. Een betere vraag is hoe je op een gezonde manier met stress om kunt gaan.

En je went ook niet echt aan stress.

Ik denk dat het meer een gewenning is. Je past je aan, maar dan niet op een heel handige manier. Wat je onbewust doet is het wegduwen van stress-signalen. Of je deze nu als gewoon gaat beschouwen of dat je het prettig vindt om altijd door te gaan. Dat geeft een kick en kan verslavend zijn. Maar je negeert belangrijke signalen van je lichaam. Je negeert de signalen die je vertellen dat jouw gezondheid wordt bedreigd.

Jouw lichaam communiceert op dat moment met jou en wil je iets zeggen. Als je goed luistert hoor je dat je je rust moet pakken, dat het tijd is voor herstel. Je kunt niet altijd onder druk staan. Als je langdurig onder spanning staat, dan raakt je energie op. Het is tijd voor bijtanken, want anders heeft dit heel vervelende consequenties voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid.

Roofbouw op je lichaam

Stressklachten wegduwen betekent niet dat er geen stress meer is. Het blijft sluimerend aanwezig (cortisol, verhoogd arousal). De kans is groot dat stress al meer fysieke schade heeft aangericht dan je lief is. Door het wegdrukken van stress leer je niet om signalen te herkennen, zodat je op tijd gas terug kunt nemen.  Je pleegt roofbouw op je lichaam en dit leidt tot stressklachten, overspannenheid of zelfs een burn-out.

blog cursus 3HOE je met stress omgaat is relevant!

Het is dus niet de vraag hoe je stress voorkomt of hoe je aan stress went. HOE ga je met stress om is een relevante vraag. De beste manier om dit te doen is inzicht krijgen in jezelf. Hoe leer je jouw eigen stress-signalen te herkennen en erkennen? Hoe herstel je het best? Hoe ga je om met stresserende situaties en factoren in jouw leven? Wat en wie heb je daarvoor nodig?

Het is  belangrijk om op tijd jouw stress-signalen te leren herkennen zodat je op tijd op de rem kunt gaan staan. Veel voorkomende signalen zijn oa: vermoeidheid, je futloos voelen, slaapproblemen, je opgejaagd voelen en minder helder denken, piekeren, hoofdpijn en sneller ziek worden.

Stress burn-out counselling, slaapcoaching voetmassage

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties