Kleren maken de Vrouw

Ilanit van der Zon
Ilanit van der Zon

“Kleren maken de man (of vrouw)”, zeggen ze wel eens. Deze uitspraak bestaat niet voor niets. Met kleding en onze stijl stralen we wat uit, maar wat? En hoe weet je nu wat bij jou en jouw functie past? Niet zo heel lang geleden kwam ik Ilanit van der Zon van Innerstyles tegen. Zij vertelde mij imagecoach én lifecoach te zijn en dit werk te combineren. Ilanit gaat verder dan het geven van alleen een kleuranalyse en een stylingsadvies. Zij brengt het innerlijk en uiterlijk in balans. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en al snel was een interview voor deze blog gepland.

“Als het innerlijk niet klopt met de stijl die iemand op dat moment heeft, bestaat er geen coherentie tussen stijl en karakter”, vertelt Ilanit. We zitten op een woensdagochtend met een lekkere koffie in Popov in Amstelveen. Ik heb pen en papier klaar om als een razende op te schrijven wat Ilanit mij vertelt over haar vak. Het valt mij op dat zij enthousiast en deskundig is in haar verhaal.

 

Weet jij wat je uitstraalt?

“Als je je onzeker voelt, dan kan je dit onbewust uitdragen door jouw stijl van kleden. Je kiest bijvoorbeeld voor beige en zachte kleuren. Maar wat als iemand jou goed leert kennen en je eigenlijk best “outgoing” bent of juist heel creatief”? Wat Ilanit hiermee wil aangeven is dat als je je stijl laat beïnvloeden door onzekerheid in plaats van je creativiteit, er iets niet klopt in wat je uitstraalt. Het is niet coherent en dit leidt af; Je straalt niet uit wat je uit zou willen stralen. De ander luistert hierdoor niet meer echt naar jou. Of mensen geloven niet wat je zegt. Ze zien op dat moment vooral jouw onzekere kant en niet jouw creatieve kant. Dat is niet vreemd. Want door jouw stijl te laten beïnvloeden door onzekerheid, ga je jezelf verstoppen in plaats van dat je jezelf laat zien. Veel vrouwen zijn zich hier niet bewust van.

 

shopping-311924_960_720Jouw stijl als communicatiemiddel

Ik vind dit ontzettend boeiend. Als therapeut weet ik heel goed dat hoe je je gedraagt wel overeen moet komen met wie je bent om geloofwaardig te zijn. Maar ik heb dit nooit doorgetrokken naar de stijl die je draagt, naar het uiterlijk. Past mijn stijl wel bij wie ik ben en bij de functie die ik heb? Wat wil ik hiermee uitdragen? En wat wil ik allemaal verhullen met mijn stijl? Welke kant van mijzelf wil ik niet laten zien? Gek eigenlijk, want je stijl is heel zichtbaar voor de ander en hierdoor met uitstek een communicatiemiddel. Een ander kan daar niet omheen. Het is mij duidelijk dat Ilanit verder gaat dan alleen het uiterlijk. Dit zijn de vraagstukken waar zij dagelijks in haar praktijk Innerstyles mee bezig is.

Vrouwen kloppen met een verschillende hulpvragen bij Ilanit aan. Een vrouw voelt zich door bijvoorbeeld een verandering in haar leven niet meer goed in de stijl die zij draagt. Andere vrouwen voelen zich onzeker en willen door een andere stijl meer zelfvertrouwen krijgen.  De meeste vragen zijn loopbaan gerelateerd.

Innerlijke en uiterlijk in balans

Ilanit kijkt als coach samen met jou naar binnen om de juiste stijl te bepalen. Dat naar binnen kijken en aan de slag gaan met jezelf vindt zij belangrijk in haar werk. Je kleedt je figuurlijk uit, laag voor laag naar de kern van wie jij bent. Zo kom je erachter wat jij wilt uitstralen en welke stijl daarbij past. “Als je je hier bewust van bent, dan weet je je ook goed te kleden. Je voelt je op je gemak, want je ziet er goed uit. Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen uitstraalt en hier krijg je dan positieve reacties op. Je stijl klopt met wie je bent, je straalt uit wie je bent. Mensen luisteren echt naar jou, waardoor je meer gedaan krijgt. Dit zorgt dan weer voor meer zelfvertrouwen en zo ontstaat een positieve spiraal van actie-reactie”, vertelt Ilanit enthousiast.

“Ook kleurgebruik is belangrijk”, vertelt Ilanit “we hebben namelijk associaties met kleuren, deze zijn algemeen, maar ook gevormd door ons verleden en de ervaringen die wij bij een kleur hebben. Hierdoor verbinden wij emoties aan kleur, iets waar je rekening meer moet houden in wat je wilt uitstralen met jouw stijl”.

lipstick-548171_960_720Wees voorzichtig met rood

Zij geeft als voorbeeld aan dat je tijdens een sollicitatie nooit rood moet dragen. Rood wordt over het algemeen geassocieerd met gevaar, met “stop”, met assertief , dominant en aanwezig zijn. Het werkt daadwerkelijk als een rode lap op een stier. Het effect wat je als sollicitant kan hebben op de ander is weerstand. Je kunt je voorstellen dat dit een (onbewuste) reden kan zijn van een potentiële werkgever om jou af te wijzen.

“Rood kan je trouwens wel dragen als je een dominante rol  moet vervullen en je als een echte leider moet optreden.
Geel is bijvoorbeeld een goede kleur als je begeleider bent op een sportdag met kinderen; Het heeft een associatie met vrolijkheid en het zet aan tot beweging.”

Blijf je vooral mooi kleden

Het valt Ilanit op dat ouder worden voor veel vrouwen een moment is dat zij onzeker raken over hun stijl. Je figuur verandert en je gaat er ouder uitzien; Welke stijl past dan bij je figuur en bij het feit dat je geen meisje meer bent? Ilanit heeft dit zelf ook ondervonden. Na haar 40ste veranderde haar figuur. Dit accepteert zij nu. Hierdoor heeft Ilanit meer respect voor haar figuur gekregen. En doordat zij respect heeft voor haar lichaam, kiest zij voor kleding die bij haar past: bij wie zij is en qua maat. Juist daar ziet Ilanit het vaak mis gaan. Vrouwen weten niet meer welke stijl bij hen past en maken keuzes die hen niet goed staan. Voorbeelden hierbij zijn kleding die eigenlijk een maat te klein is (wat eigenlijk voller maakt), zich te jeugdig kleden of er helemaal niets meer aan doen. Het advies van Ilanit is om niet bij de pakken neer te zitten, je lichaam te respecteren en je vooral mooi te blijven kleden in een stijl die bij jou en jouw leeftijd past.

Jouw stijl vertelt wie jij bent

In het gesprek met imagecoach en lifecoach Ilanit ben ik er achter gekomen dat je stijl veel verder gaat dan je uiterlijk en wat je toevallig mooi vindt of wat toevallig in de mode is. Je stijl is een uitingsvorm van hoe je je van binnen voelt, wie je bent en wat je wilt uitstralen zonder dat je jezelf verliest. Jouw stijl vertelt een verhaal over wie je bent. Maar met je manier van kleden kun je jezelf ook verhullen, waardoor niemand je ziet. En jezelf een stijl aanmeten die niet bij jou of jouw functie past, doet jou niet geloofwaardig overkomen.

In jezelf investeren

Wat Ilanit aan iedere vrouw zou willen meegeven is dat je de moeit waard bent om in jezelf te investeren, in je innerlijk, je uiterlijk of beiden. Je leven verandert continue en soms heb je gewoon meer handvatten nodig om hier goed doorheen te komen.
Als coach en trainer wil Ilanit in de (nabije) toekomst veel meer vrouwen bereiken die met deze vraagstukken zitten. Zij wil hen in hun kracht zetten door innerlijk en uiterlijk in balans te brengen. Ook wil zij meer samenwerking met beroepsgenoten!

Nieuwsgierig naar de (verdere) werkzaamheden van Ilanit of wil je graag een afspraak met haar maken om te kijken wat ze voor jou kan betekenen? Kijk gerust op haar site www.innerstyles.nl

En de laatste vragen van mij: Wat wil jij met jouw stijl uitdragen en uitstralen? Hoe bewust ben je daar mee bezig? Wat is jouw functie en op welke manier hou jij in jouw stijl rekening hiermee?

Stress burn-out counselling, slaapcoaching voetmassage

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties