Succesvol zijn, kilo’s afvallen, je droombaan vinden, een geweldig bedrijf opstarten…. Dit jaar wordt jouw jaar! Alles gaat anders worden, want jij gaat het anders doen. Je gaat dit jaar écht het allerbeste uit jezelf halen, je gaat je hart écht volgen en je gaat je dromen écht waarmaken.
Je voelt de energie tot in je tenen en dat is voor jou hét teken; “The Sky is the Limit” en opgeven is geen optie. Je hebt hoog gespannen verwachtingen en dat voelt geweldig. Want jij kunt alles bereiken wat je wilt en jij kunt worden wie je wilt zijn.
The sky is the Limit
Dit lijkt de boodschap van deze tijd. Als je maar het allerbeste uit jezelf haalt, dan bereik jij het leven waarvan je droomt. Dat betekent wel dat je er 100% voor moet gaan en dat het woord “opgeven” niet meer in je woordenboek voorkomt. Maar dat heb je er voor over. De media staan vol voorbeelden van mensen die jou zijn voorgegaan. Ooit stonden ze op een punt dat de basis onder hun voeten was weg gemaaid en kijk waar ze nu staan; Alles bereikt wat hun hartje begeert, zij hebben hun ultieme droom verwezenlijkt.
En jij denkt: “Dat wil ik ook!”. Want je bent ontevreden of onzeker, je zit niet lekker in je vel en je wil gewoon meer van het leven maken dan dat je nu doet. Sterker nog, je wilt echt alles uit je leven en jezelf halen. Dit is de weg naar jouw ultieme geluk. Niets houdt je tegen, want als een ander dit lukt, dan lukt jou dit ook. “The Sky is immers the Limit”. Ook jij kunt alles bereiken wat je wilt en worden wie je wilt zijn. En er is geen excuus dat dit jou niet lukt.
Ik wil jouw droom niet kapot maken, maar…
Dit klinkt allemaal zo onschuldig. Je zult niet de eerste zijn die zich hierdoor laat inspireren. Toch maak ik mij een beetje zorgen als ik dit lees of hoor. En nee, ik vind dat er helemaal niets mis is met ambitie, verre van. We hebben ambitie en doelen nodig in ons leven. En ik ben zelf behoorlijk ambitieus.
Maar er is ook niets mis met een gezonde dosis realiteitszin. En ik vraag mij soms af waar deze realiteitszin is gebleven. Oh, en ik hoor je zeggen: “Roos, zeur toch niet zo! Maak mijn dromen niet kapot!”. Maar ik maak jouw dromen niet kapot.
Sommige dromen moeten alleen blijven wat ze zijn voordat ze een nachtmerrie worden: juist, dromen!
Kenmerkend aan dromen is dat ze niet overeenkomen met de realiteit. En als je stevig aan jouw droombeeld blijft hangen over hoe jouw leven er uit zou móeten zien, dan creëer je onrealistische verwachtingen. Maar als jij ervan overtuigt bent dat de wereld maakbaar is, dan zie je niet dat jouw verwachtingen niet haalbaar zijn. En daar wringt de schoen. Als jouw verwachtingen niet uitkomen, dan ben jij degene die gefaald heeft.
Teleurstelling, frustratie en valse hoop
En dan is het is jouw eigen schuld, want jij hebt niet alles uit het leven gehaald, je bent er niet 100% voor gegaan. En deze gedachten maken jouw onzeker, gefrustreerd, je bent teleurgesteld in jezelf of je voelt weer die onvrede. Jouw zelfbeeld krijgt een knauw, want jij hebt het zelf laten mislukken. Maar er is hoop! Geen hand vol maar een land vol “goeroes en inspirators” willen jouw helpen jouw droom te verwezenlijken. Nieuwe hoop is geboren.
Maar ook deze hoop blijkt vals en daar ga jij je niet beter door voelen. Wat nu? Je voelt je mislukt, je kunt je droom maar beter opgeven.
Blijf dromen, want jouw dromen geven richting!
Natuurlijk mag je blijven dromen, sterker nog, je móet blijven dromen. Dromen zijn heel functioneel, want zij vertellen jou over jouw wensen en verlangens. Maar vergeet tijdens het dromen niet je ogen open te houden voor de realiteit. De realiteit is dat de wereld niet maakbaar is en dat die” limit” vaak al lager boven je hoofd hangt dan je denkt. Maar als je het goed aanpakt dan kan jouw droom richting aan jouw leven geven. Want jouw droom vertelt iets over de behoeftes die je hebt.
Het vertelt jou iets over jouw behoefte waaraan je verbonden wilt zijn, jezelf kunnen uiten, een behoefte om iets te betekenen voor een ander, iets te creëren noem maar op. Welke behoefte ligt ten grondslag aan jouw droom? Dat is geen makkelijke vraag. Maar als je hier achter komt, dan leer je dat je je droom niet letterlijk hoeft te verwezenlijken, maar dat het jou zelfinzicht en richting geeft.
Houd je ambitie en droom levend door realistisch te blijven
Aan verwachtingen die verbonden zijn aan de onderliggende behoeftes kun je realistische en concrete doelen verbinden. En tijdens het opstellen van deze doelen houd je rekening met de omstandigheden waarin je verkeert en jouw persoonlijke kwaliteiten, valkuilen en zwakke punten. Je bent niet overal goed in. Ook mag je je verwachtingen bijstellen en je doelen aanpassen gedurende het proces.
Alles uit het leven en jezelf halen en er 100% voor gaan kunnen maar heel weinig mensen en zij geven daar enorm veel voor op, meer dan je denkt. Dat moet je ook net willen. Heel veel mensen worden daar juist helemaal niet gelukkig van. Heel veel mensen hebben ook niet zoveel energie.
Droom groots, maar denk in kleine stappen. Houd je doelen reëel en heb niet té hoge verwachtingen van jezelf en van het leven. Dit maakt je juist onzeker en als iets funest is voor je ambitie, dan is het wel onzekerheid. Houd rekening met je omstandigheden, mogelijkheden en onmogelijkheden.
Ontwikkel begrip voor jezelf als iets niet lukt en vier al je successen, hoe klein ze ook zijn. Als je dat kunt, dan krijg je steeds meer zelfvertrouwen omdat je stap voor stap iets bereikt, je krijgt meer inzicht in jezelf en je komt tot de ontdekking dat je meer kunt dan je dacht. En dat houdt jouw ambitie en droom levend.
Opgeven is wél een optie
En als het allemaal niet lukt of het blijkt dat je er uiteindelijk niet gelukkig van wordt, dan is opgeven wél een optie. Want misschien is het jouw droom niet of is het nog niet de tijd hiervoor. Je kunt altijd terug. En die gedachte geeft mij heel veel rust. Opgeven heeft voor mij ook niets met mislukken te maken, maar alles met realiteitszin. Ik kies gewoon voor een ander pad en dat mag.
Luister naar wat een droom jou wilt vertellen over jouw behoeften en welke richting je kunt inslaan. En houdt je verwachtingen realistisch en wees blij met wat je al hebt bereikt. Begin bij het begin (realistische doelen) en niet bij het eind (onrealistische verwachtingen). Zo voorkom je dat je teleurgesteld raakt in jezelf en in het leven.
Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.
In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.
Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.
Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.