Teveel ideeën in je hoofd? Stel jezelf de juiste 3 vragen.

ideeen-opruimenIk geef het toe. Ik word vaak zo overspoeld met “goede” ideeën dat ik er eigenlijk meer last van heb dan profijt. Mijn hoofd loopt dan over, wat mij juist weer blokkeert in het uitvoeren van mijn “geweldige” ideeën. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan verder hoe ik tegenwoordig met mijn overvloed aan ideeën omga.

Een opgeruimde praktijkruimte zorgt voor een opgeruimde geest

De afgelopen weken hebben voor mij in het teken gestaan van het opknappen van mijn praktijkruimte. Er was veel paars en lila (volgens mijn vriend roze), en dat was ik zat. Enfin, we hebben de muren inmiddels een okergoud-gele kleur gegeven. En het moment dat ik dit schrijf, de vroege zondagmorgen, is een schilder keihard aan het werk in de praktijkruimte om al het donkerpaarse houtwerk een frisse witte kleur te geven (december 2016).

Voorafgaand aan het opknappen moest de praktijkruimte leeg. Je voelt het al aankomen, een mooi moment om op te ruimen. Dat bleek wel nodig te zijn.Jje verzamelt in de loop van de tijd wel veel spullen. Van de meeste spullen wist ik niet eens meer dat ik ze had. Met het boekje “Opgeruimd” van Marie Kondo in mijn achterhoofd ging ik aan de slag, met succes. En ik moet zeggen, een opgeruimde ruimte zorgt voor een opgeruimde geest. Ik heb het overzicht weer terug. En als de boel straks ingeruimd is, kan ik alles weer vinden. Ook die HEMA cadeau kaart die ik vlak voor het opruimen kwijt ben geraakt ergens in huis.

Kan ik een overvloed aan ideeën opruimen?

Ik ben best goed in opruimen. Alles wat overbodig is of wat ik niet gebruik, kan de deur uit. Maar terwijl een opgeruimde praktijk zorgt voor een opgeruimde geest, valt mij op dat het nog een drukte van belang is in mijn hoofd. Waarschijnlijk is het voor veel van jullie een bekend fenomeen; Ik heb altijd een overvloed aan ideeën. En daar word ik niet rustiger van. Ik heb ideeën in alle vormen en maten. Deze doe ik op via social media of ik krijg ze via anderen (die vinden dat dan wel een goed idee voor mij).  En als ik eenmaal in een creatieve bui ben, associeer ik tegen de klippen op met als resultaat een hoofd overvol met geweldige ingevingen.

Al lezend in boek van Marie Kondo dacht ik: “Kan ik deze methode in een aangepaste versie niet toepassen op teveel ideeën in mijn hoofd?”.  Kan ik mijn overvloed aan ingevingen niet gewoon opruimen? Wat mij enorm aanspreekt in haar boek is dat je met alles wat je bezit iets moet. Je moet het opbergen, schoonmaken enzovoort. En dat geldt ook voor ideeën. Al doe je er op dat moment niet echt iets mee, het neemt minimaal ruimte in beslag in je hoofd. En het loslaten van een op dat moment goed idee, dat vind ik maar moeilijk. Want stel dat ik een geniaal idee weggooi! Je weet nooit of ik nog kan gebruiken, zonde!

Wanneer is een idee overbodig?

Dat ik ideeën niet goed kan loslaten kost mij veel energie. En ja, ik ben mij er van bewust dat ik niet ieder idee kan uitvoeren. Ik kan al die ideeën opschrijven, maar dan liggen ze op papier weer ergens in huis. En het gekke is, teveel ideeën blokkeren mij in het uitvoeren ervan. Ik weet gewoonweg niet waar ik  moet beginnen. En dat geeft onrust. Het is dus de kunst om alle overbodige ideeën de deur uit te doen, zodat ik mijzelf ruimte geef te focussen op een klein aantal ideeën.

Maar wanneer is een idee overbodig? Net als met het opruimen van spullen is het belangrijk om een soort filter in te bouwen. Een vraag die in het boekje “Opgeruimd” staat is: “Word ik hier blij van (does it spark joy)?”. Dat is ook de vraag die ik mij vanaf nu bij ieder idee stel: “Word ik blij van dit idee?” Zo niet, dan kan dit idee worden opgeruimd. De tweede vraag is: “Ondersteunt dit idee in wat belangrijk voor mij is, mijn persoonlijke kernwaarden?”. Als dit niet zo is, dan kan je ook dit idee weg doen. Het is vast een goed idee, maar niet voor jou.

Kan ik de juiste voorwaarden scheppen om al mijn ideeën te realiseren?

Een andere belangrijke vraag is of je op korte termijn de juiste voorwaarden kunt scheppen om je idee uit te voeren. Bedenk of je hier tijd voor hebt, of je de financiële middelen hiervoor hebt en of je hier voldoende energie voor hebt? Bezit je de juiste vaardigheden, kennis en ervaring? En bij een idee wat een flink project blijkt te zijn, kun je de juiste mensen inschakelen om jou te helpen je idee te realiseren? Mocht je niet de juiste voorwaarden kunnen scheppen, dan kun je het idee beter opruimen. Ook als het best een goed idee is. Jou kennende komen er meer en waarschijnlijke betere ideeën op jouw pad. En geloof mij, echt goede ideeën blijven hangen. Ze blijven geduldig wachten tot de tijd rijp is om hier iets mee te gaan doen.

3 belangrijke vragen bij het opruimen van ideeën

Hieronder zal ik de 3 belangrijke vragen nog een keer op een rijtje zetten:

  1. Word je blij van dit idee?
  2. Ondersteunt dit idee jou wat belangrijk voor jou is?
  3. Kun je op korte termijn de juiste voorwaarden scheppen om dit idee uit te voeren?

Scoor je op één van deze 3 vragen een “nee”,  dan is het tijd om het idee weg te gooien. Deze 3 vragen vormen vanaf nu een filter. Welke ideeën houd je en welke ideeën laat je aan je voorbij gaan, een soort deur-beleid dus. Wat belangrijk is, als je vraag 2 wilt gaan beantwoorden, dat je helder voor ogen hebt wat belangrijk voor jou is. Want hier gaat het vaak mis. Besteed hier aandacht aan! Een artikel die je hierbij kan helpen is “Praktische Coach Oefening: Mijn kernwaarden ontdekken“.

Welke ideeën ruim je op en aan welke ideeën ga je aandacht besteden?

Stress burn-out counselling, slaapcoaching voetmassage

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties