Praktische Coach Oefening “Mijn kernwaarden ontdekken”

Je laat je te vaak meeslepen door de waan van de dag, door wat anderen van je verwachten en waar je allemaal aan moet voldoen. Zonder dat je dat eigenlijk wilt. Dit wil je niet meer. Maar wat wil je eigenlijk wel? Misschien weet je niet goed meer wat écht belangrijk voor jou is? Ben je dit door de hectiek een beetje kwijt geraakt. Volgens welke waarden wil jij leven? Hoe kom je daar achter? Dat antwoord ga je jezelf geven door het doen van deze praktische coach oefening “Mijn kernwaarden ontdekken”.

Al een tijdje loop ik met het idee om niet alleen blogs voor jullie te schrijven, maar ook praktische opdrachten met jullie te delen. Een coachoefening die je zelf thuis kunt doen. En ik dacht bij mijzelf :

“Wat is nu een waardevolle oefening?”.

Ik vind het belangrijk om naar mijn kernwaarden te leven en mijn keuzes en acties hier ook zoveel mogelijk op te baseren. Daarvoor moet ik mij bewust zijn wat mijn kernwaarden zijn en wat zo’n kernwaarde voor mij betekent.

Voorbeeld: Ik vind  de kernwaarde “eenvoud” steeds belangrijker worden in mijn leven. Dit staat voor mij voor de vraag hoe ik meer eenvoud in deze complexe en veeleisende maatschappij vindt. En met eenvoud wil ik rust in mijn hoofd en rust in mijn leven creëren. Voor een ander staat eenvoud voor minimalistisch leven, omdat dit goed is voor het milieu. Voor mij is dit vooral op mentaal vlak.

Zo zie je, eenzelfde kernwaarde kan verschillende betekenissen hebben. Dat is persoonlijk.

Als je je bewust bent van je kernwaarden, dan dient dit als een kompas in jouw leven. Eenvoudig gezegd; Je baseert hier jouw keuzes en acties op. Je kunt deze oefening óók doen voor jouw bedrijf of voor jouw praktijk!

Genoeg gepraat; Aan de slag!

Hulpmiddelen zijn een pen en kaartjes, papiertjes of post-its waarop de kernwaarden schrijft . Per kaartje, briefje of post-it schrijf je één kernwaarde. Zorg ook voor een schrijfboekje of een notitieblokje. Je mag er best een paar bij verzinnen. Aangezien “vrijheid” ook een belangrijke kernwaarde voor mij is, ben je daar geheel vrij in.

Dit zijn de waarden die je op de kaartjes/papiertjes /post-its zet:

Integriteit, creativiteit, gehoorzaamheid, gelijkwaardigheid, humor, kennis, eerlijkheid, bezit, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, rechtvaardigheid, succes, uitdaging, vertrouwen, vriendschap, harmonie, afwisseling, discipline, eenvoud, bescheidenheid, avontuur, liefde, loyaliteit, macht, optimisme, plezier, wijsheid, intimiteit, zorgzaamheid, samenwerken, waardering, zelfvertrouwen, tolerantie flexibiliteit, onafhankelijkheid, inlevingsvermogen, zingeving, spiritualiteit, ontspanning, innerlijke rust, zekerheid, schoonheid, toewijding, verantwoordelijkheid nemen, openheid, zelfkennis, vrijheid….

Als je deze oefening gaat doen zal je ontdekken dat het best moeilijk is om te kiezen.

Hier bij wat ondersteunende vragen:

 • Wat vind ik voor mijzelf belangrijk?
 • Waar wil ik (meer) energie en aandacht aan besteden?
 • Waar sta ik voor?
 • Welke waarde kan ik niet uit mijn leven wegdenken?

De opdracht!

 • Leg de kaartjes met de kernwaarden in 3 rijen: onbelangrijk, enigszins belangrijk en heel belangrijk. Spreek de kernwaarde uit voor je ze bij één van deze rijtjes legt en voel wat het uitspreken van deze waarde met je doet. Beslis dan!
 • Selecteer van het rijtje “zeer belangrijk” maximaal 10 kernwaarden.
 • Selecteer van deze 10 weer 5 kernwaarden. Waarschijnlijk ga je hier een methodiek voor verzinnen. Mijn cliënten gaan eigenlijk altijd de kaartjes clusteren in vergelijkbare waarden. Misschien is dit ook een idee voor jou.
 • Je mag best nog wat heen en weer schuiven nu.
 • Maak een echt definitieve keuze van jouw 5 kernwaarden.
 • Omschrijf van alle 5 de kernwaarden wat deze voor jou persoonlijk betekenen (of voor jouw bedrijf). Wat is de meerwaarde van iedere kernwaarde in jouw leven?
 • Nu heb je je (voorlopige) top 5!

Stel jezelf per kernwaarde de volgende vragen. Lees eerst de vragen rustig door:

Schrijf het voor jezelf op en behandel jouw kernwaarden één voor één. Neem er de tijd voor.

 • Wat betekent deze waarde voor jou?
 • Wat betekent het voor jou om naar deze waarde te leven?
 • Wat betekent het voor jouw omgeving als je naar deze waarde leeft?
 • Hoe zal je leven eruit zien als je je keuzes op grond van deze kernwaarde baseert?
 • Welke positieve invloed heeft deze waarde op jouzelf?
 • Wat is de negatieve keerzijde van deze waarde? Hoe kun je hier je balans in vinden?
 • Als je met een score van 1 tot 10 (10 is de hoogste score) naar deze waarde zou leven, hoe zou dat er uit zien?
 • En hoe ziet dat eruit als je een 1 scoort (laagste score)?
 • Hoe scoor je op dit moment en hoe kom je aan die score? Vertel daar eens meer over?
 • Ben je tevreden met dit cijfer?
 • Zo niet; Hoe kun jij dit zelf beïnvloeden om hier meer naar te leven? Hou het simpel en klein.

Heel veel succes met deze oefening. En herhaal deze oefening zo nu en dan, want het leven is een proces. Wat jij belangrijk vindt of belangrijk voor jouw bedrijf of praktijk vindt, verandert met jouw leven mee. Vergeet hieronder niet een voor jouw belangrijke kernwaarde te delen!

Bronvermelding deels en geïnspireerd door “Zo pak je iedereen in” van Ellen Steffens en Estrella Meijs. En voor een deel van mijzelf.

Op dit moment bied ik alleen massages in mijn praktijk! – Ik ben Roos Streumer en in mijn praktijk in Amstelveen bied ik je een plek waar je weer rust, richting en regie in het dagelijks leven terugvindt. Niet door meer te moeten (doen), maar juist door meer (los) te laten of anders vast te houden.

Met beide voeten sta ik op de grond. Ik werk diepgaand als dit kan, ik ben pragmatisch als dit nodig is en ik gebruik humor als dit gepast is. Het is vooral belangrijk dat je hier een plek vindt waar je je vertrouwd voelt.

Inmiddels heb ik 25 jaar werkervaring als begeleidings- en gedragskundige (GGZ, Sociaal Domein en complementair) en leer ik nog dagelijks bij.

Wil je geen enkel artikel missen? Volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding/massage? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties