Boek Reviews voorjaar 2021

Afgelopen voorjaar heb ik een paar prachtige boeken gelezen en gereviewd. Tijd om deze, eindelijk, ook op hier op mijn website te delen. Dit keer zijn de boeken “Het Geschenk” van dr .Edith Eger, “Van klacht naar kans” van Galavazi, “Lessen van een burn-out” van Annegreet van Bergen en “De Tweelingparadox” van Barnhoorn aan de beurt. Laat je inspireren en alvast veel leesplezier. En laat hieronder even weten of je ook zo genoten hebt van één deze boeken óf naar welk boek je nieuwsgierig bent en waarom!

Het Geschenk – Edith Eger

Als je vol enthousiasme een boek aan het lezen bent, dan koop je toch alvast het vervolg? En dat is precies wat ik deed. “Het Geschenk” lag al op mijn nachtkastje voor ik “De Keuze” uit had.

Het Geschenk belooft je 12 lessen die je leven kunnen redden. Voor mij is het vooral een praktische gids bomvol levenswijsheden. Ondersteund door persoonlijke verhalen van Eger en haar familie en voorbeelden van haar patiënten.

De kern is dat lijden nu eenmaal bij het leven hoort. Daar ontkomt niemand aan. De vraag is hoe je ervoor zorgt dat dit je niet gevangen houdt. Dat je hierdoor niet wordt meegesleept. En hoe je het destructieve gedrag wat jou belemmert, voorkomt of verandert. Twaalf sleutels geven hierop het antwoord.

Edith Eger is psycholoog en holocaust overlever. In “De Keuze” schrijft zij over haar terugkeer naar Auschwitz, waar zij een belangrijke keuze maakt. Ik vermoed dé Keuze. Dat schreef ik ook in de review over dit boek. In “Het Geschenk” staat het antwoord. Dat vond ik mooi om te lezen.

Ik was overigens blij om te lezen dat in taalgebruik de kracht van het veranderen zit. Een mooie opsteker voor praattherapie of gesprekstherapie. Dat heeft de laatste jaren toch flink ingeboet aan populariteit. Niet bij mij. Ik geloof erin en dit boek bevestigt mij hierin. Er zit zoveel kracht in hoe je tegen jezelf en over jezelf praat.

Al met al een boek wat je niet loslaat. Wat veel te snel uit is. Een aanrader.


Van klacht naar Kans – Juriaan Galavazi

Afgelopen voorjaar dacht ik dit boek te ontvangen. Als welkomstcadeau na het inschrijven voor een cursus. Wat was ik teleurgesteld toen in plaats daarvan een ander boek door de bus viel. Het “andere boek” was veel te zweverig voor mij.

Gelukkig kon ik dit boek via de bieb lenen. Blij toe, want “Van klacht naar kans” is waardevol voor iedereen en in het bijzonder voor huisartsen, POH Ggz’s en andere hulpverleners. Galavazi is zelf huisarts. Met dit boek neemt hij je mee in hoe je anders naar pijn en klachten kunt kijken, want: “Misschien is jouw lijf wel slimmer dan jouw hoofd.”.

Wat wil jouw lijf door middel van pijn en klachten aan jou vertellen? Hoe kun je hier naar luisteren? En welke kans geeft dit je om jouw leven zo in te richten dat het beter bij jou past? Het gaat over grenzen stellen en de verbinding met jezelf herstellen zodat je mag zijn wie je bent.

In zijn praktijk blijft de reguliere geneeskunde basis. Door zijn specialisatie in coaching en holistische geneeskunde kijkt hij breder naar klachten van zijn patiënten. In dit boek lees je hoe hij dit doet aan de hand van voorbeelden gekoppeld aan de theorie.

Het is lekker leesbaar en pragmatisch zonder aan diepgang in te leveren. En…ik kan mij wel vinden in zijn manier van werken. Een feestje van herkenning en ook veel nieuws geleerd.


De lessen van burn-out – Annegreet van Bergen

Als journalist schreef zij al over dit thema, maar wat zij zelf niet voor mogelijk had gehouden, overkomt haar toch; Een burn-out. Annegreet van Bergen (1954) wordt letterlijk ziek van té hard werken.

De titel van het boek, lessen van een burn-out, dekt de inhoud. Naast dat zij verhalend schrijft over hoe zij overwerkt raakt, vind je ook belangrijke lessen terug. Lessen die jou kunnen helpen om een burn-out te voorkomen. Of als ondersteuning om hiervan te herstellen.

Inmiddels heb ik dit boek twee of zelfs al drie keer gelezen. Waarom? Als eerste is dit boek een “feest” van herkenning. Het is net of ik over mijn eigen valkuilen lees… Wat mij het meest bij is gebleven is de vraag: “Kan ik niet nog beter mijn best doen? Niet nog meer investeren in….”.

Als tweede; Het is een goed geschreven boek die het verloop naar een burn-out toe goed en in detail weergeeft. Je raakt niet “plotseling” burn-out. Al voelt dat wel zo. De aanloop begint al veel eerder dan je denkt. En herstel realiseer je ook niet in “drie maanden”.

En als derde vind ik de manier waarop de tools die haar hielpen uit haar burn-out te komen levendig, concreet en duidelijk omschreven. Vaak genoeg grijp ik naar dit boek terug als ondersteuning van mijn sessies.

Kortom; Een fijn boek om te lezen, ik heb het ook op het strand gelezen tijdens mijn vakantie. Én een boek bomvol goede tools waardoor je gaat nadenken over hoe je in het leven en in je werk staat. En of dit wel voor jou werkt.


De Tweeling Paradox – Nowelle Barnhoorn

Een paar weken terug heb ik een mini review geschreven over “dwars door het donker”. Een boek met als thema dat het geen zin heeft om je emoties te ontkennen en in de doofpot te stoppen in ruil voor onoprechte positiviteit.

Nowelle heeft hier haar persoonlijke ervaringen in verwerkt. Wat mij betreft wat summier, wat mijn nieuwsgierigheid wekte naar haar persoonlijke verhaal. Nowelle zelf reageerde hierop met als tip om haar boek “De Tweelingparadox” te lezen. “Het is fictief, maar heel autobiografisch”, meldt zij hierover.

En ja, dan bestel ik het boek bij de bieb om het te lezen.

Het boek gaat over de eeneiige tweeling Thomas en Mathis. Het verhaal wordt geschreven vanuit Mathis die je meeneemt naar zijn kindertijd, pubertijd en jongvolwassenheid. Twee broers die elkaar in hun kindertijd begrijpen zonder woorden. En van wie de verschillen tijdens het opgroeien steeds duidelijker worden.

Thomas is spastisch en afhankelijk van hulp en een rolstoel. Hij leeft hierdoor in een klein wereldje. Mathis trekt steeds meer de wijde wereld in, terwijl hij worstelt met zichzelf en vooral met de verplichtingen naar zijn broer toe.

Ik heb dit boek dan ook in één ruk uitgelezen. Eigenlijk heb ik mij niet beziggehouden met het verhaal van Nowelle zelf, wat zijn de overeenkomsten en wat is fictief? De vraag is of dit nodig is als je gewoon een goed boek leest. Nee dus.


Ik ben Roos Streumer (1973). Meer dan 25 jaar, waarvan 11 jaar als psychosociaal therapeut, ben ik werkzaam geweest binnen de GGZ, het Sociaal Domein en binnen het Psychosociaal Werk.

In 2024 leg ik mijn werkzaamheden als therapeut neer voor iig een jaar. Ik weet nog niet weet of en wat ik met mijn opgedane kennis, vaardigheden en werkervaring ga doen.

Wel wil ik graag contact houden met het werkveld. Dit doe ik door mij in te zetten als coördinator voor Psychosociaal Portaal.

En daarnaast door “Lessen in Levenskunst” waarin ik tips, inspiratie en pragmatische oefeningen deel voor meer rust, richting en regie in jouw dagelijks leven. Gebaseerd op levenservaring, meer dan 25 jaar werkervaring en 11 jaar ondernemerschap binnen deze sector.

Reacties