Boek Reviews januari 2021

Deze maand heb ik De Keuze” van dr. Edith Eger, “Dwars door het Donker” van Nowelle Barnhoorn, Eendagsvlinders” van Irvin Yalom en “Verbinding verbroken“van Johann Hari gelezen. Ik ben sinds kort gestart met het schrijven van mini boek reviews. Deze plaats ik bijna wekelijks op Facebook, Instagram en LinkedIn. In dit artikel heb ik de reviews van januari gebundeld. Stuk voor stuk prachtige, boeiende boeken!

Verbinding Verbroken – Johann Hari

Ik struin graag in onze plaatselijke bibliotheek. Het boek “Verbinding verbroken” van Johann Hari had ik al een paar keer zien staan, opgepakt en weer terug gelegd. Op een druiligere dag in november heb ik dit boek toch geleend.

“Verbinding verbroken” gaat over hoe een depressie kan ontstaan. Johann is zelf vanaf zijn jonge jaren depressief. Hem wordt verteld dat de oorzaak hiervan een chemische disbalans is in zijn hersenen. Hij krijgt een anti-depressivum voorgeschreven.

Vanaf een zeker moment vraagt hij zichzelf af of wat tegen hem gezegd wordt wel klopt. Om zijn vraag te beantwoorden onderzoekt Johann wat nog meer ten grondslag kan liggen aan depressieve klachten. Het komt er op neer dat onze verbinding met zinvol werk, andere mensen, zinvolle waarden, verdrongen jeugdtrauma’s, gelijkwaardigheid en respect en een hoopvol toekomstbeeld verbroken is.

Johann neemt je mee in zijn zoektocht en beschrijft uitgebreid hoe hij dit ervaart. Ook schrijft hij eerlijk over zijn weerstand, want gaandeweg wordt hij ook geconfronteerd met zichzelf.

Ik heb zeker geen spijt dat ik dit boek ben gaan lezen. Het gaat wat mij betreft niet alleen over depressie, maar sowieso over hoe wij in het leven staan, over de maatschappij waarin wij leven. Hoe onze verbinding met wat er werkelijk toedoet is verbroken. En hoe belangrijk toekomstperspectief is. En wat er met je gebeurt als je jouw situatie als uitzichtloos ervaart en een gevoel van machteloosheid toeslaat.

Ook het gebrek aan financiële middelen (armoede) wordt in dit boek gesproken. Daar ben ik blij mee, want dit wordt nog wel eens vergeten. We praten liever niet over geld, hoe belangrijk dit ook in ons leven is.

Dit boek is absoluut het lezen waard, een “must-read” voor professionals en ondanks het zware thema, een lekker “doorleesboek”.


De Keuze– Dr. Edith Eger

Dit is oprecht één van de mooiste en vooral indrukwekkendste boeken die ik ooit heb gelezen. En dat zegt veel, want ik heb al aardig wat boeken versleten in mijn leven.

Edith Eger is een gerenommeerd psycholoog, maar vooral ook holocaust overlever. Op haar 16e wordt zij gedeporteerd naar Auschwitz. Zij neemt je mee in haar oorlogsherinneringen en hoe deze traumatische ervaringen ook na de oorlog bleven doorspelen en haar leven beheerste.

Maar vooral ook hoe zij hiervan heeft geleerd en op welke manier dit een inspiratiebron werd voor haar werk als psycholoog om haar cliënten te bevrijden uit hun benarde gedachten. Maar ook hoe zij zichzelf hiervan bevrijdde door dit werk. Zij omschrijft op openhartige wijze hoe dit haar confronteert met haar verleden en hoe zij zichzelf stap voor stap uit bevrijd.

Het meest rake stuk voor mij is als zij terugkeert naar Auschwitz, daar maakt zij een keuze, ik vermoed dé keuze. Ik vertel hier niets over, ik nodig je vooral uit om dit boek te gaan lezen!

De Keuze, een rauw verhaal met rake levenswijsheden waar ik maar over blijf nadenken. Dit boek heeft mij absoluut nieuwe inzichten gebracht voor in mijn persoonlijke leven en mijn werk als counsellor. Dit boek gaat impact hebben op mijn counselling. Dit boek is een aanrader voor iedereen.


Dwars door het Donker – Nowelle Barnhoorn

Nowelle Barnhoorn worstelde vijf jaar lang met een burn-out en een depressie. Haar ommekeer kwam toen zij zich besefte dat je slecht voelen er ook bij hoort. Dit accepteren veranderde haar leven in één klap.

Nowelle windt er geen doekjes omheen, quickfixes oftewel lapmiddeltjes die je snel van je angsten en depressie afhelpen, helpen niet. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat je verder van jezelf af komt te staan. Hoe goed bedoeld ook.

Gelukkig bespreekt Nowelle uitgebreid wat haar wel op weg heeft geholpen. Zij verstaat de kunst om methodieken die lastig te verwoorden zijn op een heldere manier uit te leggen. Zij verwerkt haar persoonlijke verhaal hierin, maar zij spreekt in haar schrijfstijl vooral jou als lezer aan om je te inspireren en iets te leren vanuit haar eigen ervaringen.

Ik kan mij enorm vinden in haar ontnuchterende en realistische houding. Zij is niet van het “zalven” en schrijft gewoon hoe het is. Maar voor mij wordt het soms toch wel ietsjepietsje te spiritueel, ik ben dan ook wel erg nuchter.

Stiekem maakt dit boek mij nieuwsgierig naar het persoonlijke verhaal van Nowelle. Haar verhaal in de “ik”-vorm, dus geheel vanuit haar eigen persoonlijke ervaringen omschreven. Dat zou ik heel graag willen lezen. Wie weet komt dat nog…

Dit boek is niet “de sleutel naar geluk” vol loze beloftes en juist om deze reden het lezen dubbel en dwars waard! En dit boek bespaart je een hoop tijd en onnodige uitgaven aan allerlei lapmiddeltjes die toch niet helpen 😉. Dank je wel Nowelle voor het schrijven van dit boek! Broodnodig in deze tijd!

Nowelle heeft inmiddels zelf gereageerd. Wil je meer over haar persoonlijke leven weten, lees dan haar boek “De Tweelingparadox”.


Eendagsvlinders – Irvin Yalom

Het leuke van dit boek is dat psychotherapeut Yalom je daadwerkelijk meeneemt zijn spreekkamer in. Het boek is verdeeld in 10 hoofdstukken. In ieder hoofdstuk staat weer een andere patiënt centraal.

Het is net of je erbij zit. Ergens stiekem in een hoekje mag ik als counsellor spieken hoe een gerenommeerd therapeut zijn sessies aanpakt. En dat vind ik leerzaam.

Verhalend vertelt hij over de gesprekken die hij voert. Je ziet het helemaal voor je. Het wordt nergens een bloemlezing over hoe therapie gevoerd moet worden. Nergens wordt hij betweterig. Hij is in zijn boek juist openhartig over zijn twijfels met betrekking tot zijn aanpak bij de individuele patiënt.

Wat opvalt is dat Yalom vooral mens is tijdens zijn werk. De therapeutische relatie voert hij ook aan als belangrijkste factor van het doen laten slagen van psychotherapie. En dat is goed te merken in zijn aanpak. Je leest hoe hij reflecteert op het gesprek, de patiënt en vooral zichzelf. Dat doet hij ook samen met de patiënt. Daarmee gunt hij je een complete blik in zijn manier van werken.

Yalom heeft een fijne, levendige schrijfstijl. Ik ging er als een speer doorheen. Ik ben fan.

Stress burn-out counselling, slaapcoaching voetmassage

Ik ben Roos Streumer (1973). Meer dan 25 jaar, waarvan 11 jaar als psychosociaal therapeut, ben ik werkzaam geweest binnen de GGZ, het Sociaal Domein en binnen het Psychosociaal Werk.

In 2024 leg ik mijn werkzaamheden als therapeut neer voor iig een jaar. Ik weet nog niet weet of en wat ik met mijn opgedane kennis, vaardigheden en werkervaring ga doen.

Wel wil ik graag contact houden met het werkveld. Dit doe ik door mij in te zetten als coördinator voor Psychosociaal Portaal.

En daarnaast door “Lessen in Levenskunst” waarin ik tips, inspiratie en pragmatische oefeningen deel voor meer rust, richting en regie in jouw dagelijks leven. Gebaseerd op levenservaring, meer dan 25 jaar werkervaring en 11 jaar ondernemerschap binnen deze sector.


Reacties