Tips bij Faalangst: Voel jij je veilig genoeg om fouten te maken?

Als je last hebt van faalangst, dan ben je bang om fouten te maken, te falen. Je doet er alles aan om dit NIET te laten gebeuren. En dat beperkt je, veel meer dan je denkt. Het is een cliché, maar van fouten maken leer je. Toch voelen veel mensen zich niet veilig genoeg om fouten te maken. Zonde, want mogen falen werkt bevrijdend.

“Falen, fouten maken maakt mij kwetsbaar. Ik laat een stukje van mijzelf zien wat ik liever niet wil laten zien. Of wat ík liever niet zie. Falen maakt dat ik met mijn omgeving deel, wat ik niet wil zijn. Het komt niet overeen met het beeld wat ik van mijzelf heb. Al weet ik dat dat dit beeld van mijzelf niet klopt. Alleen al omdat ik zo mijn best moet doen om dit beeld hoog te houden. Falen en mij daar bewust van zijn betekent dat ik niet voldoe aan het beeld wat ik van mijzelf heb. Dat is confronterend”.

Fouten maken is menselijk. Maar als je last hebt van faalangst, dan geldt dat niet voor jou.

Je focus ligt op het voorkomen van het maken van fouten.  Je doet er alles aan om dit niet te laten gebeuren. Het wordt een doel op zich om je angst onder controle te houden. Een doel wat nergens toe leidt, want het verkrampt je. Faalangst beperkt je. Het leid je af van wat eigenlijk veel belangrijker is. Je focus op ontwikkeling, wensen en de doelen die je graag wilt behalen.

Juist, faalangst ontneemt je de vrijheid om je te ontwikkelen. Het beperkt je in jouw persoonlijke en professionele groei, omdat je niet op een ontspannen manier dingen uit kunt proberen en kunt oefenen. Want de kans op falen is veel te groot.

Toch weet je dat je eerst moet vallen en opstaan om prestaties neer te zetten.

Ooit heb je leren lopen, heb je leren fietsen, schrijven…. dat ging ook niet in één keer goed. Natuurlijk niet, maar je werd aangemoedigd om verder te gaan, om het nog een keer te proberen. Iedere misstap, iedere fout was een stap dichter bij succes, bij het behalen van je doel. Dat lijken we vergeten te zijn.

Fouten maken maakt ons kwetsbaar, het laat veel van onszelf zien en dat willen we niet. We willen sterk zijn, en onze kwetsbare kant ver weg stoppen.

Met faalangst word je niet geboren, je hebt hier hooguit aanleg voor. Dus op een zeker moment ontwikkel je dit. Mogelijk ben je binnen een omgeving opgegroeid waarin fouten of falen als vreselijk werd gezien, zelfs niet mocht. Dit neem je voor de rest van jouw leven mee. Misschien heb je weinig zelfvertrouwen of kamp je met een negatief zelfbeeld of een negatieve vorm van perfectionisme.

En waarschijnlijk heb je er niet altijd last van, maar bijvoorbeeld alleen op je werk, omdat daar een cultuur heerst waarin geen fouten gemaakt mogen worden. Onze maatschappij is druk bezig fouten weg te moffelen en te vermijden, want daar hangt een negatief waardeoordeel aan.

Fouten maken, falen is dus zo makkelijk nog niet in een perfectionistische maatschappij vol prestatiedruk.

En dat is jammer, want geen fouten durven maken kent veel nadelen:

  • Je ontneemt jezelf om te groeien en te ontwikkelen en zo jouw doelen te behalen.
  • Faalangst ontneemt je te luisteren naar jezelf en jouw omgeving.
  • Het ontneemt je om op een ontspannen manier met feedback om te gaan en daarvan te leren.
  • Faalangst ontmoedigt je, je durft niet te ontdekken en nieuwe dingen uit te proberen.
  • Het maakt jouw wereld steeds kleiner, want je sluit je zelf op. Daar ben je veilig.
  • Het belemmert je in een gelukkig en bevredigend leven, omdat je je talenten niet durft te ontwikkelen en jezelf niet durft te leren kennen.
  • Het zorgt voor stress-klachten en kan zelfs de oorzaak zijn van een burn-out!

Zonde om hier niets aan te doen!

Wat zit jou nu eigenlijk in de weg?

Werk of leef je in een omgeving waarin het maken van fouten of falen niet is toegestaan? Hangt er een negatief waardeoordeel aan? Belemmer je jezelf? Schaam je je? Ben je bang voor afwijzing? Ben je bang jouw baan, jouw positie of goede naam te verliezen? Associeer je fouten maken met een negatief oordeel? Zegt het iets over jou als persoon? Ben je bang dat het jou niet lukt omdat je er niet slim genoeg of handig genoeg bent? Wil je liever niet geconfronteerd worden met jouw “negatieve” kant, omdat dit pijnlijk is?

Wat je tegen faalangst kunt doen? Begin eens met jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Hoe uit jouw faalangst zich in jouw dagelijks leven/ bepaalde situaties?
  • Welke situatie of welk persoon triggert faalangst bij jou?
  • Waar beschermt faalangst jou tegen? Hoe helpt faalangst jou daarin?
  • Hoeveel ruimte geef jij jezelf om fouten te mogen maken? Zit daar niet wat rek in?
  • Omschrijf eens hoe faalangst jou beperkt in jouw leven, ontwikkeling en wensen/doelen?
  • Wanneer heb je geen last van faalangst? Wat is dan anders?
  • Omschrijf eens hoe jouw leven zonder of met minder faalangst kan zijn? Wat is er dan anders in jou leven? Hoe merk je dat? Hoe merkt jouw omgeving dat aan jou?
  • Wat houdt jouw faalangst in stand? Wat kan en wil je hieraan doen? Wie kan jou daarmee helpen?

Pak pen en papier of een mooi schrijfboekje en schrijf de vragen en daaronder de antwoorden op. Je mag dit heel mooi omschrijven. Ben je geen schrijver, noteer het dan met steekwoorden. Bespreek je antwoorden met iemand die je vertrouwt. Vooral de laatste vraag is erg belangrijk. Ga goed na wat dit in stand houdt, want hier zit ook vaak het antwoord verborgen wat je eraan kunt doen

Faalangst beperkt je!

Meer lezen en leren over faalangst, zet dit dan als reactie hieronder! Dan ga ik er in een nieuwe blog dieper op in! Jouw ervaringen delen in een reactie? Graag! Delen op Social Media? Dat waardeer ik echt enorm!

Wil jij professionele begeleiding bij faalangst? Schakel gerust hulp in van een counsellor (of coach of therapeut). Dit is verstandig om te doen, want met een blog alleen help ik je helaas niet van faalangst af. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Met deze blog wil ik je vooral helpen om een eerste stap te zetten door je bewust te worden hoe faalangst jou beperkt. Gelukkig kun je er wat aan doen.

Last van faalangst en op zoek naar hulp? Ik kan je hierbij helpen!

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties