Je hebt van die dagen dat je vol bruisende energie zit. Je pakt alles aan, je kunt alles aan en je voelt je goed, nuttig ook. Kortom, je bent lekker bezig. Maar daar tegenover staan van die dagen dat je het idee hebt dat er niets uit je handen komt. Je bent niet vooruit te branden. Je ziet op tegen je volle agenda en je to-do lijst, die lijkt dan juist eindeloos lang. Herkenbaar? Laat jij je nog dicteren door je eigen agenda? Een blog over timemanagement versus energiemanagement.
Planning in het gedrang
Ik herken dit wel en tot voor kort kon ik mij hier aardig over opwinden. Het frustreerde mij enorm, want ik baalde dat mijn planning zo in het gedrang kwam. Het kon mij echt wel stress opleveren, in ieder geval daalde mijn humeur behoorlijk. Ik kwam niet toe aan wat ik mij had voor genomen, omdat het stomweg niet uit mijn handen kwam. En ik gaf mijzelf daar de schuld van. Slap vond ik mijzelf.
Op een dag dat ik een beetje over het internet aan het surfen was, kwam ik het volgende tegen: “we plannen onze agenda doorgaans in op de tijd die we hebben, maar niet op de energie die wij ervaren”. Waar weet ik niet meer, maar het is wel in mijn hoofd blijven hangen.
Beheers jij de tijd?
Enerzijds was ik sceptisch; Je hebt nu eenmaal een planning en afspraken staan. Je komt daar niet onderuit. Ik bedoel, ik kan toch niet zomaar afspraken en sessies verplaatsen omdat ik “voel” dat ik onderuit op de bank moet hangen? Je kunt toch niet tegen je baas zeggen dat je vandaag niet komt werken, omdat je languit in bad gaat liggen met een boek wegens een energie-gebrek?
Regelmatig was ik bezig met het managen van mijn agenda en bezig met een strak staaltje timemanagement. De dagen, de uren, de minuten, ik wilde maar wat graag grip op hebben. Echter, de tijd beheersen, dat lukt niemand. Dit is vaak een utopie die ons wijs wordt gemaakt door klassiek time-management. De klok tikt door, de uren en dagen gaan voorbij. Voor je het weet zijn we alweer kerst aan het vieren en blikken we terug op afgelopen jaar.
Wat was voor mij die eye-opener?
In dezelfde periode begeleidde ik een cliënte die met overspanningsklachten ziek thuis zat. Zij was bezig met herstel en zij had een lijst gemaakt met allerlei eenvoudige en wat complexere klusjes in en om het huis. Ieder dagdeel keek zij hoeveel energie zij tot haar beschikking had en welk klusje daar mooi op aansloot. Zo managede zij niet haar agenda op tijd, maar managede zij haar energie huishouding. Voor iemand die overspannen is, is dit heel belangrijk voor het herstel. Je luistert op die manier naar jezelf en naar je lichaam.
Samen met de uitspraak van hierboven was dit voor mij een eye-opener. Ik vroeg mij het volgende af: “Is het heel raar als wij allemaal niet eens wat meer rekening gaan houden met de hoeveelheid energie die je op dat moment tot je beschikking hebt?”. Er zijn nu eenmaal dagen dat je alles aan kunt en het één na het ander van je to-do lijst af streept. Maar er zijn net zo goed dagen dat je tot niet veel komt. En ik dacht: “Nee, dat is zo gek nog niet”.
Je energie huishouding managen, hoe ik dat doe.
Als eerste ben ik eens begonnen met mij niet zo schuldig te voelen als ik zo’n dag had. Schuldgevoel ontneemt je enorm veel energie. Het is niet erg om minder energie te hebben. Het betekent alleen dat ik kritisch moet gaan kijken naar wat echt belangrijk is om te doen. Dat is een kwestie van keuzes maken. Ik hoor je wel “ja maar” zeggen en nee, niet alles is even belangrijk. Dus ga op deze dagen goed na wat echt belangrijk is, wat is nodig om je doelen te behalen? Keuzes maken dus en dat is voor vele van ons heel moeilijk…zaken van je to do lijst schrappen zonder ze gedaan te hebben.
Ook ben ik op dagen dat ik weinig energie heb tevreden met wat ik wél doe. Het kost mij nu eenmaal meer moeite om in actie te komen. Dus ben gewoon tevreden, al heb ik maar een fractie gedaan van wat in mijn planning staat. We kunnen niet iedere dag pieken.
Inzicht in mijn energie huishouding en een relaxter leven.
Wat voor mij ook erg hielp is om na te gaan wat de oorzaak kan zijn van mijn energieverlies. Heb ik een aantal dagen achter elkaar heel hard gewerkt? Ligt het aan mijn cyclus? Heb ik slecht geslapen en hoe komt dat? Ben ik uit mijn doen door iets wat is gebeurd? Neem ik tussen het werken door wel voldoende rust om te herstellen? Draaf ik niet ouderwets door (daar ben ik heel goed in).
Ik ga er niet zomaar aan voorbij. Ik luister naar wat mijn lichaam mij vertelt en wat het nodig heeft in plaats van wat mijn agenda mij dicteert. Mijn ervaring is dat ik mij de volgende dag veel energieker voel.
Wat managen op energie mij heeft opgeleverd is dat ik meer inzicht heb in mijn energie-huishouding. Ik voel mij daarnaast niet meer zo gefrustreerd en schuldig, maar ik zorg juist goed voor mijzelf op zo’n dag: “Wat heb ik nodig?”. Want niet alleen het leven, maar ook je energie-level komt nu eenmaal met ups en downs. Sinds ik dat accepteer, leef ik veel relaxter.
Wil jij je ook meer rekening houden met de energie die je hebt en je niet meer laten dicteren door je agenda? Voor jou wat tips!
- Wees je ervan bewust dat frustratie en de schuldgevoelens die je hebt op futloze dagen, je heel veel energie kosten. Het wordt er dus echt niet beter op.
- Leer wat echt belangrijk voor jou is en wat prioriteit heeft; Keuzes maken dus! En delegeer of koop tijd!
- Ontdek hoe het komt dat je op sommige dagen minder energie hebt en kijk of het mogelijk is om hier iets aan te doen.
- Luister naar je lichaam, je lichaam wil je iets vertellen. Wat heb je nodig?
- Verwelkom luiheid in je leven! Lees hier hoe je dit kunt doen.
- Blijft jouw agenda de baas over jou en/of voel je je bijna altijd futloos? Schakel eens professionele hulp in. Soms zijn maar enkele gesprekken nodig om hier meer inzicht te krijgen. Woon je in of in de regio Amstelveen? Schroom niet om een afspraak met mij te maken voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
En hoe zit het bij jou? Houd jij al rekening met de hoeveelheid energie die je ervaart of laat je je nog enorm leiden door je agenda? Zet hieronder in een reactie. Dat waardeer ik enorm.
Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.
In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.
Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.
Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.