de meerwaarde van een counsellor

De meerwaarde van een counsellor of psychosociaal therapeut

Een vraag die ik vaak krijg is wat nu de meerwaarde is van een counsellor of psychosociaal therapeut. Want dit is vaak onduidelijk. En ik kan mij best voorstellen dat deze onduidelijkheid je tegenhoudt om psychosociale hulp in te schakelen. In dit artikel ga ik je zo helder mogelijk uitleggen wat deze vorm van begeleiding voor jou kan betekenen.

Wie verandering wil op wat voor manier dan ook, of geconfronteerd wordt met een ongewenste, zelfs onverwachte verandering, zal een ander pad moeten gaan bewandelen. Een andere weg volgen dan je gewend bent. Want anders kom je steeds op dezelfde bestemming uit en dat is niet (meer) wat je wilt. Of gewoonweg niet meer wat mogelijk is. Omdat de weg versperd is. Of er gewoonweg niet meer is.

Een ander pad is voor jou meestal een onbekend pad

En voor jouw gevoel misschien een onbegaanbaar pad. En dat neemt nogal wat onzekerheden, angst en onwetendheid met zich mee. Weet jij veel wat je allemaal tegen gaat komen onderweg aan obstakels en ander gedoe. En dan is je eerste neiging om toch de oude bekende weg te volgen. Of te lang stil te blijven staan als dit niet meer kan. Dat voelt wel zo veilig.

Maar dat andere pad is wel de weg naar een voor jou waardevol leven, naar voluit leven.

Denk aan mooie uitzichten en geweldige mensen die je onderweg tegen kunt komen. En al het moois wat je anders nooit zal ontdekken. En inderdaad, dit komt samen met obstakels en belemmeringen, gewoon omdat die nu eenmaal bij het leven horen. Daar doe je niets aan.

Voor dat stuk waar het lastig wordt, waar je verwachte en onverwachte obstakels tegenkomt, daarvoor schakel je een counsellor of psychosociaal therapeut in. En dat is misschien anders dan je verwacht. Het is nu eenmaal niet zo dat ik als counsellor jou in één rechte lijn naar je bestemming loods.

We verkopen geen concrete resultaten

Ik weet dat veel coaches, counsellors en therapeuten juist reclame maken met resultaten. Denk aan een stressvrij leven (wat helemaal niet kan), nooit meer angstig, klachtenvrij en een succesvol en vooral gelukkig leven. Maar wij verkopen helemaal geen resultaten, we nemen je mee in een proces. Gewoon een proces waarin je leert  hoe je met jouw vervelende emoties, verdriet, verlies, nare situaties, spanning en vervelende obstakels om kunt gaan.

Want zo ontstaat meer ruimte en energie om te doen wat voor jou belangrijk en waardevol is.

En nu hoor ik je zeggen dat je dit heus wel alleen kunt. Je hebt een halve bibliotheek aan zelfhulpboeken gelezen. Je hebt goede vrienden bij wie je je hart kunt luchten. En zo erg is het allemaal niet, toch? Het komt heus vanzelf wel goed, ofzo. En je moet het toch ook gewoon zelf kunnen. Kom nou. Je bent sterk, geen watje.

Maar in je uppie ben je geneigd om op de gebaande paden te blijven wandelen

Of je verlaat de nieuwe weg die je bent ingeslagen voor het oude bekende pad. Je kunt het zo’n beetje blindelings afleggen. Je weet wat het oplevert en waar je aan toe bent. En dat is prima als je daar tevreden mee bent. Maar niet als dit niet meer voor jou werkt of als de bekende weg, weg is. Of versperd is.

Of als het pad wat je nu volgt, je juist stagneert, beperkt…

Dus zit er echt niets anders op dan een andere weg te nemen. En dat is een beetje eng…een beetje heel erg eng als je het mij vraagt. Je hebt geen idee wat je allemaal tegen gaat komen. Hoe zal dat andere pad zijn? Kun je daar makkelijk overheen lopen? Of kom je allemaal obstakels tegen zoals omgevallen bomen, wilde dieren of onbegaanbare stukken?

En misschien heb je eigenlijk geen idee welke richting je op wilt. Ook daar help ik jou als counsellor mee. Sterker nog, richting bepalen is een belangrijk onderdeel. Welk pad past jou en wil je bewandelen?

De meerwaarde van counselling en psychosociale therapie is dat je niet moederziel alleen op pad hoeft te gaan.

Een psychosociaal therapeut of counsellor loopt stukjes op deze nieuwe route met je mee en leert jou om te gaan met de moeilijke, zelfs bijna onbegaanbare stukken die je tegenkomt. De therapeut ondersteunt jou, moedigt je aan en luistert naar je. En leert je vooral veerkracht te ontwikkelen om met de worstelingen in je hoofd en in het leven om te gaan.

Soms is het nodig om onderweg even stil te staan

Zo kun je om je heen kijken wat allemaal is. Je kunt naar binnen keren om te reflecteren. Stil te staan bij wat je voelt. Zit je wel op de goede weg? Soms is het nodig om juist door te gaan, ook als daar een onmogelijk obstakel in de weg lijkt te staan. Iets waarvan jij denkt, dat lukt nooit…. Totdat je ontdekt dat het wel mogelijk is.

Al met al ontdek je vooral wat voor jou waardevol en belangrijk is en hoe je met persoonlijke obstakels en worstelingen om kunt gaan, zodat je genoeg energie en ruimte overhoudt voor de nieuwe richting die je bent ingeslagen. En uiteraard hoe je dit ingeslagen pad kunt blijven bewandelen. Want hoe blijf je regie houden? Ook niet onbelangrijk.

En natuurlijk moet je het zelf doen, maar je hoeft het zeker niet alleen te doen

Hoe fijn is het als een professional meeloopt op de moeilijke, bijna onbegaanbare delen van jouw pad tot je dit zelf kunt. Om zo voluit te kunnen leven. En de inzichten en vaardigheden die je leert, voor de rest van je leven in te kunnen zetten. Wanneer dan ook. En dát is de meerwaarde van een counsellor of psychosociaal therapeut.


Voor dit artikel heb ik inspiratie opgedaan uit de lesstof van de basisopleiding ACT voor professionals van “ACT in Actie”, een beetje uit het boek “Dit is mijn grens” van Gaby Olthuis en natuurlijk mijn jarenlange werkervaring & ervaring in mijn praktijk waarin veel mensen hebben ervaren wat de meerwaarde van een counsellor en psychosociale therapie is.



Ik ben Roos Streumer (1973). Meer dan 25 jaar, waarvan 11 jaar als psychosociaal therapeut, ben ik werkzaam geweest binnen de GGZ, het Sociaal Domein en binnen het Psychosociaal Werk.

In 2024 leg ik mijn werkzaamheden als therapeut neer voor iig een jaar. Ik weet nog niet weet of en wat ik met mijn opgedane kennis, vaardigheden en werkervaring ga doen.

Wel wil ik graag contact houden met het werkveld. Dit doe ik door mij in te zetten als coördinator voor Psychosociaal Portaal.

En daarnaast door “Lessen in Levenskunst” waarin ik tips, inspiratie en pragmatische oefeningen deel voor meer rust, richting en regie in jouw dagelijks leven. Gebaseerd op levenservaring, meer dan 25 jaar werkervaring en 11 jaar ondernemerschap binnen deze sector.


Reacties