Het verhaal achter je eetgedrag – Gastblog van Sandra Pos

Sandra 2Vorige week heb ik heerlijk koffie gedronken met Sandra Pos. Sandra valt mij via Facebook al een tijdje op. Binnen het wereldje van diëten, afvallen en het bereiken van een gezonde leefstijl laat zij een ander geluid horen. Een geluid wat mij aanspreekt en wat mijn “therapeuten-hartje” harder doet kloppen. Ik vond het ook geweldig om haar in echt te hebben gesproken! Ben je benieuwd naar de aanpak van Sandra? Lees dan haar gastblog hieronder die zij voor mij heeft geschreven.

Sandra Pos
Sandra Pos

Het verhaal achter je eetgedrag

We zien oneindig veel blogs met de gezondste recepten, we weten precies wat we moeten eten om af te kunnen vallen, we sporten, en we houden onszelf scherp door streng te zijn naar onszelf. En toch lukt het velen van ons niet om ‘normaal’ met eten om te kunnen gaan.

Wat gaat er mis?

Ze zeggen wel eens dat hoe we iets doen, we alles doen. Dus hoe we met eten omgaan, zou ons informatie kunnen geven over hoe we in het leven staan. Over hoe we met onszelf en anderen omgaan.

Het loont dus om te kijken naar de grote thema’s in het leven zoals liefde, spiritualiteit, creativiteit, financiën, energie, werk en seksualiteit
Missen we iets in ons leven? Hoe geven we uiting aan de liefde? Is er plek in ons leven voor bezinning? Het antwoord op zulke vragen, geeft vaak al iets prijs over de vraag naar onze omgang met eten.

Het kan zijn dat je jezelf te weinig ruimte geeft voor ontspanning en de vermoeidheid weg-eet. Of je negeert je terechte boosheid en slikt die weg met iets zoets.

Je kunt jezelf afvragen waar je eigenlijk naar verlangt, als je gewend bent te eten zonder dat je een hongergevoel hebt. Wanneer je hier aandacht aan schenkt, verandert als vanzelf je omgang met eten een beetje mee. De eerste stap is bewustwording.

Die tijd en ruimte die je jezelf hiervoor gunt, is essentieel. Want de neiging om onszelf te veroordelen ligt op de loer. En die veroordeling slaat genadeloos om zich heen: nog beter je best doen, nog strenger zijn voor jezelf, nog harder trainen om te compenseren wat je eet.

SandraEn nu ga ik een laag dieper

…..herken je misschien die strengheid, die gedrevenheid om het beter te doen op andere vlakken in je leven? Heb jij vaker het gevoel dat je het niet goed genoeg doet?

Want ik heb bij heel veel van mijn cliënten gemerkt dat ze iets gemeenschappelijks delen. Ze vinden zichzelf niet zo leuk…. Ze cijferen zichzelf weg, ze vinden het lastig om ruimte in te nemen voor zichzelf, ze kijken in de spiegel en worden verdrietig van wat ze zien, ze vinden het lastig om hun boosheid te uiten, ze verbergen hun verdriet….en zo kan ik wel verder gaan.

Het probleem rondom ongewenst eetgedrag is dat het probleem altijd uit verschillende lagen bestaat en dat maakt het complex..
Hier volgen wat tips die het wat overzichtelijker voor je kunnen maken:

  • Stop met het veroordelen van jezelf
  • Wees nieuwsgierig en open
  • Wanneer je eet zonder honger te hebben, vraag jezelf dan af wat je eigenlijk nodig hebt.
  • Geniet van eten, neem de tijd wanneer je eet.

 

Sandra, ontzettend bedankt voor je blog! Hardop heb ik mij afgevraagd hoe dit bij mij zit. Gelukkig heb ik een gezonde relatie met voeding. Daarnaast voel ik de vrijheid om te eten wat ik wil en wanneer ik dit wil. Zondigen hierin bestaat hierbij in mijn ogen niet. Maar eerlijk is eerlijk, mijn gedachten gaan een groot deel van de dag niet uit naar eten.
Als ik nadenk over de blauwdruk waar we het over gehad hebben, dan kan ik concluderen dat ik een gezonde relatie heb met mijzelf en mijzelf in het leven vrijheid en rust gun. Maar….als ik moe ben doordat ik bijvoorbeeld slecht heb geslapen, dan merk ik dat ik de neiging heb om naar zoete dingen te grijpen. Ik wil als het ware mijn gebrek aan energie daarmee oplossen. En dit zou ik echt op een andere manier kunnen aanpakken, door bijvoorbeeld rustig aan te doen als dit mogelijk is (rust nemen).

Nieuwsgierig naar de werkzaamheden van Sandra? Kijk gerust op haar website www.sandrapos.nl 

Wil je ook een gastblog schrijven of geïnterviewd worden binnen de thema’s stress, onzekerheid en zelfvertrouwen? Neem gerust contact met mij op!

Stress burn-out counselling, slaapcoaching voetmassage

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven zodat jij meer uit je dag en nacht kunt halen.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik stress en burn-out counselling, psychosociale therapie, slaap-coaching en ontspannende massages bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Mentaal Magazine. Of volg mij op Facebook, LinkedIn of Instagram.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@mentaalonderhoud.nl of gebruik het contactformulier.

Reacties