Goede voornemens, hoe houd ik ze wel vol?

Goede voornemens, hoe houd ik wél vol?

Een gloedjenieuw jaar, een nieuw begin. En dat heeft altijd iets magisch, namelijk de belofte van verandering, van een nieuwe start. Een perfect moment om je van alles voor te nemen.

Maar ergens weet je dat het ieder jaar weer lastig is en bedenk je: “Goede voornemens, hoe houd ik dit jaar wél vol?

Want dit jaar wil je alles, maar dan ook écht alles uit dit nieuwe jaar halen. Dit wordt natuurlijk helemaal jouw jaar! Je manifesteert je suf of je maakt een prachtige vision-board. Dat schijnt echt te helpen, dus dit jaar lukt het wél!

Maar ergens weet je dat dit misschien niet zo is. Nou ja, misschien…. na drie weken weet je dat zeker; Het wordt weer niets.

En dan rijst de vraag:

Die goede voornemens, hoe houd ik wél vol?

“Hoe gaat het mij wel lukken?”. Ik ga eerlijk met je zijn. Met de start van een nieuw jaar verandert er niets aan jou of in jouw omgeving. We zijn alleen in een ander jaar beland, een andere datum. Daar is niets magisch aan. Dat is iets wat mensen onderling met elkaar hebben afgesproken. De natuur doet daar niets mee.

Het woord “begin” in “een nieuw begin” is een zelfstandig naamwoord. En daaraan verbonden is het woord “beginnen”, juist, een werkwoord. Niets belofte of magie. Wil je iets veranderen of iets bereiken, begin er dan aan. Geef jezelf een liefdevolle schop onder je achterste zonder te wachten op het juiste moment.

Maar dat beginnen is niet zo moeilijk. Want je bent hartstikke gemotiveerd. Je hebt een doel wat bij je past. Het komt écht van binnenuit. En men zegt dat motivatie de motor achter verandering en succes is….toch? Niets blijkt minder waar.


Want wat doe je als die motivatie je door de vingers glipt?

Na de magie van een nieuw begin komt een naar, vervelend begrip; Discipline. Maar dit is wat jou verder helpt als je geen zin hebt, als je het eigenlijk zat bent en de handdoek in de ring wilt mikken. Motivatie alleen is niet voldoende. Dat komt en gaat, daar kun je niet op bouwen. En op discipline wel.

Veel mensen die mij kennen weten dat ik klassiek ballet doe. Ik heb jarenlang op spitzen gedanst. “Wat een discipline”, zeggen mensen dan, “Dat heb ik niet, knap hoor!”. En daar is dan de kous mee af.

Maar veel mensen verwarren discipline met hardvochtig zijn naar zichzelf. En dat klopt niet.

Discipline zorgt ervoor dat je iets áltijd weer op mag pakken. Ook als het even niet lukt of als je je gefaald voelt. Want op de bank zitten mokken dat iets (weer) niet gelukt is en jezelf hiervan de schuld geven…Hoe liefdevol is dát naar jezelf? Discipline komt wat mij betreft vanuit zelfcompassie.

Discipline maakt juist mogelijk wat onmogelijk lijkt


Hieronder deel ik met jou hoe ik dit zelf doe:

  • Streef geen rigide of onmogelijke doelen na. Ga na wat voor jou waardevol is in het leven. En bepaal de richting die je op wilt. Aan de richting hang je doelen waar je flexibel mee omgaat.
  • Bedenk welke kleine stappen je kan maken om naar een voor jou waardevol leven toe te bewegen. Op welke manier kun jij naar jouw waarden leven? Welk iniminie-stapje kun je de komende 5 minuten doen?
  • “Choose your battle” – ga niet alles tegelijk oppakken wat je bedenkt. Kies iets uit wat je op regelmatige basis in je leven verweeft. Houd dit klein. Je zult merken dat als vanzelf andere dingen ook meebewegen
  • Continuïteit; Bouw dagelijkse of wekelijkse regelmaat in. Ga niet nu als een malle sporten, maar ga om te beginnen één keer per week en houd dit 3 maanden vol. En kijk dan wat het je oplevert
  • Blijf consistent; Houd je aan de afspraken die je met jezelf maakt en ga geen dingen doen die tegen jouw richting in gaan

Wees een dieseltje en geen Ferrari!


En als het even niet lukt, doe dan het volgende:

  • Maak vast een concreet plan voor als het niet lukt. Want het gaat niet over “niet lukken”, maar over “weer oppakken”, iedere keer weer
  • Want iets weer oppakken doe je niet met je gevoel, maar met je verstand. Wacht niet tot je weer motivatie voelt of vindt
  • Kijk wat en wie jou kan ondersteunen hierin
  • Durf na te gaan wat er tussen jou en de richting die je op wilt in staat. Is dit te groot om alleen te verhapstukken, schakel passende professionele hulp in
  • En wees, wat er ook gebeurt, compassievol naar jezelf

Hopelijk vond je het inspirerend om te lezen hoe ik zelf discipline verweef in mijn leven. Hoe ik dingen bereik of blijf vasthouden. Hoe ik ooit geleerd heb om pas op mijn 35ste op spitzen te dansen.

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat het in wezen gaat over iedere dag opnieuw mogen beginnen. Dus dat ik de draad altijd weer op mag pakken. Ook als het even niet lukt of als ik het wekenlang heb laten liggen.

En dat het gaat over wat ik dagelijks doe. In het begin heb je misschien weinig resultaat, maar wacht tot steeds meer maanden zijn verstreken. En kijk dan nog eens goed…


Roos Streumer

Ik ben Roos Streumer en ik deel graag hoe je meer rust, richting en regie in het dagelijks leven vindt.

Van origine ben ik GGZ verpleegkundige en psychosociaal therapeut. Op dit moment bied ik alleen massages, op mijn eigen manier.

Want weer toe komen aan jezelf en weer tot jezelf komen, dat vergt dat ik op een rustige, vloeiende en soms zelfs subtiele manier masseer.

Ik geloof niet in een “harde aanpak”. Maar wel in een op elegante wijze met aandacht masseren, zodat ruimte ontstaat voor diepe ontspanning, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

Je bent van harte welkom voor een massage in Amstelveen in mijn fijne praktijkruimte. Ook wel eens “een oase van rust midden in de drukte van de randstad” genoemd.


Reacties