Hulp bij perfectionisme

hulp bij perfectionismeLaat perfectionisme je niet beperken, maar voor jou werken.

Perfectionisme, het leek je eerst vooruit te helpen. Maar nu merk je dat dit je juist belemmert. Het is namelijk nooit goed genoeg. Nooit perfect genoeg, nooit af. Het kost je veel tijd en energie. Meer dan je lief is. Het liefst wil je ervan af. Maar hoe? Hieronder vertel ik je meer over hulp bij perfectionisme.

Met ingang van 1 januari 2024 leg ik mijn werkzaamheden als psychosociaal therapeut voor iig een jaar neer. Om deze reden neem ik op dit moment geen nieuwe cliënten meer aan.

Je kunt op Psychosociaal Portaal kijken voor een goed opgeleide en integere psychosociaal therapeut of coach.

Er is niets mis met iets goed willen doen. Maar wat als dit je juist beperkt? Wat als het streven naar perfectie je niet brengt waar je op hoopt?

Herkenbaar?

  • Je legt de lat zo hoog, het is nooit goed genoeg
  • Controle houden is belangrijk
  • Je bent bang niet te voldoen aan de eisen van de buitenwereld
  • Veel dingen stel je eindeloos uit
  • Je bent zelden of nooit tevreden met jezelf
  • Kritiek of feedback krijgen vind je moeilijk
  • Loslaten is lastig

Met perfectionistisch zijn is niet veel mis. Maar wel als je er last van hebt. Als je continue dat stemmetje in je hoofd hoort vol kritiek. Door deze ongezonde vorm van perfectionisme kun je een burn-out, angsten, slapeloosheid, depressieve klachten en zelfs een eetstoornis ontwikkelen. Wist je dat?

Wat kun je verwachten

Perfectionisme is geen stoornis, maar een persoonlijkheidseigenschap. Dit betekent dat je er niet zomaar vanaf kunt, al wil je dat misschien nog zo graag. Het hoort bij je. In mijn begeleiding leer je vooral hoe je hier anders mee om kunt gaan.

In eerste instantie brengen we in kaart hoe perfectionistisch gedrag jou beperkt, op welke gebieden en welke vorm van perfectionisme je hebt. Dit doen we aan de hand van praktische oefeningen en psycho-educatie. Op een afstandje naar jouw perfectionisme kijken is een eerste stap.

Realistisch zelfbeeld en zelfcompassie

Hulp bij perfectionisme komt in grote lijnen neer op het ontwikkelen van een andere relatie tot jezelf en met jezelf. Doel is dat je beter kunt accepteren en met mildheid naar jezelf kunt kijken. Juist door acceptatie kom je weer in beweging en uit de vicieuze cirkel waarin je vastzit.

Je gaat werken aan jouw zelfbeeld. Ik help je jouw schaduwzijdes te accepteren en vooral te kijken naar wat goed gaat. En dat falen mogelijkheden bezit en fouten maken de weg naar beter. Hierdoor lukt het je steeds beter om los te laten of beter gezegd; Anders vast te houden. En jouw negatief perfectionisme om te zetten in een gezonde vorm.

Perfectionisme

Perfectionisme komt voort uit de drang te streven naar volmaaktheid. Het verlangen geen fouten te maken en hier waardering voor te krijgen. De lat ligt hoog, je hebt werkelijk geen idee hoe hoog. Het behalen van het perfecte resultaat is zo belangrijk, dat je jezelf uit het oog verliest.

Imposter syndroom

Ook wel het bedriegers-syndroom genoemd. Je ziet je eigen kwaliteiten en succes niet, al is de omgeving hier vol lof over. Je gelooft dit niet, je kunt ieder moment door de mand vallen. Zo goed ben je niet. En op een dag komen ze daar achter. Je bagatelliseert je eigen successen. En je maakt jezelf kleiner dan je bent.

hulp bij perfectionisme en faalangstErica (zelfstandig coach) – “Roos stelt veel prikkelende en diepgaande vragen. Ik ben hierdoor tot veel inzichten gekomen. Door deze bewustwording stel ik mijzelf anders op. Ik ga anders met de dingen om, want ik heb meer begrip voor mijzelf gekregen. Ik verwacht niet meer het perfecte en ik ben niet meer zo streng voor mijzelf. Want dat was ik.

Een concreet resultaat. En dat kwam best snel. Hulp bij perfectionisme van Roos kan ik iedereen aanraden. Ik sta hierdoor losser in het leven, wat mij rust in het hoofd geeft. Heerlijk.

Even tussen ons….

Als echte perfectionist weet ik als geen ander hoe dit je kan belemmeren. Ik móest dé perfecte hulpverlener zijn. Enerzijds ging ik keihard over mijn grenzen heen en anderzijds was ik kampioen uitstellen. Altijd bang dat iemand door had dat ik niet capabel genoeg was. En door de mand zou vallen. Met alle gevolgen van dien. Inmiddels heb ik geleerd hoe ik anders met mijn perfectionistische gedachten en angst om kan gaan. En een ontspannen hulpverlener kan zijn met alle aandacht voor jou.

Roos Streumer

Als counsellor sta ik met beide voeten op de grond. Ik werk diepgaand als dit kan, ik ben pragmatisch als dit nodig is en ik gebruik humor als dit gepast is. Ik werk met 3 pijlers: rust, richting en regie. En ik vind het vooral belangrijk dat je hier een plek vindt waar je je vertrouwd voelt. Koffie, thee en een goed gesprek staan voor je klaar.

Interesse in hulp bij stress en spanningsklachten? Je bent welkom voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Leesvoer: