Betrokken hulp bij perfectionisme en faalangst voor volwassenen.

hulp bij perfectionisme en faalangstDoor de hoge eisen die je aan jezelf stelt of de overtuiging dat je niet mag falen, belemmer je jezelf in jouw dagelijks (werkend of studerend) leven. Eerst leek het je juist (vooruit) te helpen. Maar nu merk je steeds meer dat het je juist beperkt, want je bent veel tijd kwijt om het perfect te doen. Het idee dat je kunt falen levert je veel spanning op. Hoe kun je perfectionisme voor je laten werken en faalangst los laten? Ik ben Roos Streumer en ik bied hulp bij faalangst en perfectionisme in Amstelveen.

Binnen Mentaal Onderhoud zijn verschillende opties om hieraan te werken:

 • Een traject met meerdere gesprekken of
 • De eenmalige Individuele Workshop “Perfectionisme de Baas“.

Het traject begin ik met een waardevolle,  vrijblijvende kennismakingssessie van een uur zodat je kunt ervaren of mijn begeleiding iets voor jou is. De hieraan verbonden kosten (€ 20,-) worden verrekend als je verder gaat met het traject.

Je kunt in plaats van een langer traject ook kiezen voor de Individuele Workshop “Perfectionisme de Baas”. De workshop duurt 3 uur of 2 keer 1,5 uur. Na deze Individuele Workshop kun je alsnog kiezen voor een langer traject.

Herkenbaar:

 • Je stelt hoge eisen, je bent nooit echt tevreden waardoor je doorwerkt tot het perfect is. Hier ben je veel tijd aan kwijt.
 • Je bent bang om fouten te maken, want dit kun je je niet permitteren!
 • Je bent bang niet te voldoen aan de eisen van de buitenwereld. Dit maakt je onzeker.
 • Je wilt niet falen, hebt moeite met kiezen en daarom stel je eindeloos uit. Schuldgevoelens zijn jou niet onbekend.
 • Je laat je leiden door wat anderen van jou vinden want je wilt niemand teleur stellen.
 • Altijd móet je de perfecte ouder, partner, werknemer, hulpverlener, coach of vriendin zijn…
 • Je hebt veel moeite met kritiek en negatieve feedback. Dit voelt als enorm falen.
 • Je hebt sterk behoefte aan grip op je situatie en je vindt het moeilijk los te laten.
 • Heel vaak ben je bang door de mand te vallen, betrapt te worden dat je het eigenlijk niet kunt (al denken anderen van wel).

Faalangst:

Als je faalangst hebt dan ben je bang te mislukken, tekort te schieten of dat je iets niet waar kunt maken. Door vermijding en onder je niveau te werken of presteren, ga je met deze angst om. Dit bevestigt helaas het beeld wat je van jezelf hebt; “Zie je wel, ik kan het niet”. Faalangst heeft een negatieve impact op je prestaties zoals een black-out, onder je niveau presteren en situaties  waarin je beoordeeld wordt vermijden.

Perfectionisme:

Perfectionisme komt voort uit de drang te streven naar volmaaktheid. Het komt voort uit het verlangen geen fouten te maken en hier waardering voor te krijgen. Dit heeft een keerzijde. De lat ligt hoog, je hebt werkelijk geen idee hoe hoog. Dit levert onzekerheid en stress op. Je bent extra gevoelig voor het ontwikkelen van slapeloosheid, burn-out, depressieve klachten en eetstoornissen.

Imposter Syndroom:

Als je last hebt van het imposter syndroom, ofwel het bedriegers-synsdroom, ben je voortdurend bang om door de mand te vallen. Want je ziet je eigen kwaliteiten en successen niet, al is jou omgeving hier vol lof over. Jij bagatelliseert dit. Je twijfelt aan jezelf en je maakt jezelf kleiner dan je bent. In je werk of studie leg je de lat of juist heel hoog (vechten) of juist heel laag (vluchten). Ik zie het imposter syndroom als een vorm van perfectionisme.

Faalangst en perfectionisme zijn met elkaar verbonden, twee kanten van dezelfde medaille. In beide gevallen heb je moeite met tegenslagen en ben je bezig met het oordeel van de buitenwereld. Schaamte is drijfveer.

Wil je hulp bij perfectionisme en faalangst zodat dit jou niet meer belemmert? Ik kan en wil je hierbij helpen!

hulp bij perfectionisme en faalangstErica (zelfstandig coach)- “Roos stelt veel prikkelende en diepgaande vragen, waardoor ik tot veel inzichten ben gekomen. En dat niet alleen. Door de inzichten en bewustwording stel ik mij nu al anders op, ga ik anders met dingen om en heb ik meer begrip voor mijzelf gekregen. Ik heb dus concreet resultaat en dat ging al heel snel. daarom kan ik counselling van Roos echt aanraden, want hierdoor sta ik losser in het leven wat mij rust in het hoofd geeft.”

Wat kun je verwachten van het traject?

 • Eerst maken we een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingssessie. We maken kennis met elkaar en jij kunt direct kennis maken met mijn manier van werken.
 • Aan het begin van het traject gaan we samen na op welke manier jouw perfectionisme/faalangst jou belemmert in het dagelijks leven.
 • Een traject bij Mentaal Onderhoud is altijd maatwerk waarin vaste oefeningen zijn verwerkt. Belangrijk is dat we vooral kijken wat voor jou nuttig en van belang is.
 • Tijdens het traject wordt ruim aandacht besteed aan zelfinzicht en zelfcompassie, wat nodig is om op een compassievolle manier voor jezelf en je omgeving te kunnen kijken en zorgen.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingssessie voor hulp bij perfectionisme en faalangst in Amstelveen:

Online BoekenContactpagina – Mobiel: 06 33 05 25 45

Voordelen van begeleiding bij Mentaal Onderhoud:

 • Je hebt geen doorverwijzing nodig van een huisarts voor hulp bij perfectionisme en faalangst in Amstelveen.
 • Ik streef er altijd naar dat je binnen een paar dagen terecht kunt voor een kennismakingssessie.
 • Ik richt mij specifiek op (werkende) volwassenen vanaf 18 jaar, de meeste faalangsttrainingen richten zich op scholieren.
 • Na ieder gesprek krijg je een uitgebreide schriftelijke terugkoppeling.
 • Ik beperk het aantal gesprekken op een dag, zodat ik ruim energie en aandacht heb voor jou.

Meer lezen als hulp bij perfectionisme en faalangst: