7 tips om onnodige kerststress te voorkomen!

De feestdagen komen er weer aan. Ontzettend gezellig, maar voor velen zijn de kerstvoorbereidingen een bron van stress en spanning. In dit artikel geef ik je 7 tips om onnodige kerststress te voorkomen. Zo kun je ontspannen genieten van de komende feestperiode.

1. Zorg op tijd voor een complete kerst-outfit!

Als je kerst-outfit ruim op tijd  in de kast hangt, scheelt dat kerststress. Het hoeft niet compleet nieuw te zijn. Wees je ervan bewust dat er 2 kerstdagen aan komen en waarschijnlijk wil je er tijdens oud & nieuw ook op z’n paasbest bij lopen. Shoppen voor 3 outfits, dat klinkt leuker dan het werkelijk is…

Kijk gerust in de kast wat je nog hebt hangen om tijdens de feestdagen te dragen. Ik bedoel, wel zo duurzaam om wat feestelijks aan te trekken wat al in je kast hangt. Of om een outfit feestelijk te maken. Bedenk wat je daarbij nodig hebt en nog moet aanschaffen (of lenen). Denk aan nieuwe oorbellen, een leuk sjaaltje noem maar op.

Heb je nog iets nieuws “nodig” of wil je gewoon voor een geheel nieuwe outfit gaan? Ga dan zo snel mogelijk de stad in. Als het lukt op je werk of agenda-technisch, neem een dag(-deel) vrij. Het liefst op een maandagmiddag of dinsdagochtend. Zo voorkom je dat je moet shoppen op zaterdag of een ander druk moment (lees: enorm druk en veel gespannen en geïrriteerde mensen die deze blog NIET hebben gelezen).

Het is slim om op een rustiger tijdstip de stad in te gaan. Dan kun je direct nog wat cadeautjes inslaan en ergens relaxed koffie drinken of lunchen. Even wat tijd voor jezelf tijdens de drukke december-periode.

2. Blijf bewegen of sporten!

In de winter ben ik altijd geneigd om binnen te blijven. Lekker op de bank met een boek of tijdschrift en een warm kopje thee. Lui een film kijken kan ik ook waarderen. Herkenbaar?

Vast, want ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Toch is het verstandig om te blijven bewegen of sporten. Niet zozeer als compensatie van al die kerstkransjes, maar vooral omdat het spanning vermindert. Je voelt je positiever en rustiger en je bent beter in staat om helder te denken. En nog iets, je maakt endorfine aan en dit hormoon zorgt ervoor dat je je goed voelt.

Door lekker te gaan sporten maak je je hoofd even leeg en je krijgt er meer energie voor terug. Dus kom in beweging en schudt met regelmaat de kerststress van je af! Ga wandelen, fietsen, zwemmen of volg een lesje zumba of yoga.

Zelf streef ik ernaar om minstens 2 keer per week een balletles te volgen. Daar fiets ik heen, dus ben ik ook lekker buiten. Wat ook weer goed voor je is. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan fietsen of wandelen zonder dat je ergens heen gaat.

3. Kerst- werkstress, ga na wat écht belangrijk is om te doen.

Vlak voor het nieuwe jaar, dus rondom de kerstdagen, kan het enorm druk zijn op je werk of binnen jouw onderneming. Je wilt en moet veel zaken afronden. De werkdruk neemt toe, wat spanning kan veroorzaken.

Gek, maar ik zie 1 januari altijd als een soort psychologische deadline. Ik wil dan persé veel af hebben. Vanaf eind november heb ik al een lijst liggen. Maar de meeste van deze taken kunnen prima in het nieuwe jaar worden opgepakt. Of ik het nu op 30 december af heb of op 4 januari. Dat maakt eigenlijk niets uit.

En het is al druk genoeg door alle kerstvoorbereidingen. De meeste van ons zijn ook nog een aantal dagen vrij. Eigenlijk baal je van deze vrije dagen. Je had mooi nog het één of ander even af kunnen ronden. Nu kom je tijd tekort.

Voor je je een slag in de rondte werkt, ga eens na wat werkelijk belangrijk is en wat écht af moet. Niet alles op die te do lijst is even belangrijk. Kom je er niet uit? Overleg dit met je leidinggevende, manager of collega. Spreek samen af wat afgerond dient te worden en wat kan blijven liggen.

Delegeer belangrijke taken waar je niet aan toe komt en die wel af moeten. In de privésfeer kun je ook taken overlaten aan een ander. Op deze manier heb je meer tijd en energie voor taken binnen je werk of onderneming. Het zorgt dat je to-do lijst krimpt. Dat lucht op.

En “last but not least”, vergeet vooral niet om op het werk samen met je collegae te genieten van de kerstsfeer. Het zijn vaak ook gezellige tijden op het werk.

4. Betrek anderen bij de kerstvoorbereidingen.

De aankomende kerst-gezelligheid neemt een hoop kerst-geregel met zich mee. Daar sta je potverdorie helemaal alleen voor… En al dat regelen kost energie, bakken vol energie. Voor je het weet zit je uitgeblust en chagrijnig op de bank tijdens de kerstdagen.

Laat het niet zover komen, dat is zonde! Het is slim om de regelzaken en taken rondom de kerstdagen te verdelen. Betrek anderen, zoals genodigden en gezinsleden, bij de kerstvoorbereidingen. Maak een lijst van taken en vraag wat de ander hiervan op wil pakken. Of vraag hen naar ideeën.

Het zal je verbazen, maar anderen vinden het leuk om betrokken te worden bij de kerstvoorbereidingen, mee te helpen en mee te denken. Dat scheelt jou weer tijd. Maak het allemaal niet te ingewikkeld. Uiteindelijk gaat het om de sfeer, niet om culinaire hoogstandjes. Je kunt best pizza eten.

Let op! Voor velen van ons is het lastig om taken en regelzaken daadwerkelijk  los te laten! Doen anderen het wel zo goed als jij dat kunt? Wordt het daadwerkelijk geregeld? Voldoet het wel aan het plaatje wat jij in jouw hoofd hebt? Laat los en vertrouw erop dat het goed komt! Kerst hoeft niet perfect te zijn, maak het niet groter en belangrijker dan het is!

5. Last minute cadeautjes voor onder de kerstboom of voor als je het echt niet meer weet…

Bijna vergeten…er moeten ook nog cadeautjes onder de kerstboom. En je hebt nog maar een paar dagen. Je ziet er tegenop om te gaan winkelen tijdens de enorme drukte. Ook is veel al uitverkocht  of het lukt je niet om een origineel, persoonlijk cadeau te verzinnen. Het is druk op je werk en dan hebben we het nog niet over de andere kerstvoorbereidingen gehad…geen tijd…

Maak persoonlijke tegoedbonnen! Ga naar de winkel en koop een aantal mooie (kerst-)kaarten om tegoedbonnen van te maken. Misschien heb je mooie kaarten in huis liggen, dan hoef je niet eens naar de winkel.

Van een gewone kaart kun je een persoonlijke tegoedbon maken. Schrijf een tegoedbon voor je moeder waarin je aangeeft samen met haar een mooie shawl uit te zoeken in de stad (in januari!). Als je haar dan ook een kop koffie met wat lekkers aanbiedt tijdens het winkelen, dan geef je niet alleen een cadeau, maar ook een gezellig dagje uit. Dat is zoveel meer waard dan een cadeau wat snel gekocht is via een webshop.

Bedenk wat de ander leuk vindt om te doen of te krijgen en wat jij hierin kunt bieden. Kun je lekker koken? Bied aan die goede vriendin een tegoedbon aan waarin je vertelt dat je een 3-gangenmenu voor haar gaat maken. Met een tegoedbon geef je een mooie ervaring of een uitgesteld cadeau die jullie samen gaan uitzoeken.

Op een rijtje nog een aantal leuke ideeën:

  • Een gebreide sjaal voor de komende koude wintermaanden (januari en februari), als je een beetje leuk kunt breien tenminste….ik kan dat niet.
  • Samen naar een workshop bonbons maken, sushi maken of wijn proeven.
  • Naar de film of het theater (je geeft het kaartje natuurlijk cadeau).
  • Een klus in huis opknappen waar de ander tegenop ziet.
  • Voor je geliefde een romantisch weekendje weg.
  • Een bon voor een massage als je dit zelf kunt. Of je kunt bij mij een cadeaubon voor massage bestellen. Ik stuur deze naar je toe! Kleine moeite, groot plezier.

Wees hier creatief in!

6. Stel je perfectionistische kerstverwachtingen bij!

Je kijkt vast uit naar de kerstdagen. En gevoed door de media heb je hier hoge verwachtingen van. Alles is perfect, mooi en gebeurt in harmonie. Uiteraard ben je op die dag niet met het verkeerde been uit bed gestapt. Je krijgt geen ruzie met je partner en je kinderen gedragen zich voorbeeldig. Daarbij zie je er beeldschoon uit en een “bad-hairday” bestaat op deze dagen niet. Het 8-gangen diner lukt je uitstekend, alles is perfect op elkaar afgestemd. Zingend sta je in de keuken in die fantastisch nieuwe jurk in maatje 36. Iedereen is lief voor elkaar….

Word wakker! Het wordt nooit zoals je tijdens de reclames of op Social Media ziet, nooit!

Stel je verwachtingen bij. Tijdens de kerstdagen zijn we niet anders dan anders. Het levert veel druk op om aan al die hoge verwachtingen rondom deze dagen te voldoen. Daarbij verwacht je ook teveel van de ander. Dit kan weer voor onderlinge irritaties zorgen. Dat is jammer, want zo kun je niet op een ontspannen manier genieten van de feestdagen. Ga er maar vanuit dat er iets “mis” zal gaan. Niets is perfect, zelfs kerst niet.

7. Stop met die geforceerde gezelligheid!

Irritatie en verveling; De sfeer tijdens de kerstdagen kan dalen tot het vriespunt. Het wordt er niet gezelliger op. Tijdens deze dagen zitten we veel op elkaars lip niets te doen. Er worden nietszeggende gesprekken gevoerd om maar wat te doen te hebben. En waar vooral niemand op zit te wachten. Want ja, het moet wel gezellig zijn. En dat moet blijkbaar mét elkaar!

Stop met die geforceerde gezelligheid! Ook met de kerstdagen is iedereen gewoon zichzelf en dat kan best wel eens botsen. Dat is nu eenmaal zo, ga dit niet krampachtig ontlopen. Je hoeft ook niet op elkaars lip te zitten. Trek jezelf terug met een boek. Ga gerust alleen of met een ander een wandeling maken. Pak ouderwets de sjoelbak erbij, doe iets actiefs met de mensen die dit ook willen. Of ga film kijken als je dit leuk vindt. Forceer mensen niet om dingen te doen waar ze geen zin in hebben.

Geef elkaar ruimte! Er is niets mis met dat ieder gewoon lekker z’n gang kan gaan. Dan is het moment dat jullie allemaal bij elkaar zitten tijdens het kerstdiner, ook een stuk gezelliger.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Heb je zelf nog een goede tip, zet het gerust in een reactie hieronder! Daar help je anderen weer mee! En voor ik het vergeet, heel fijne december-maand! – Liefs Roos

Stress burn-out counselling, slaapcoaching voetmassage

Ik ben Roos Streumer (1973). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspiratie en tips geven voor meer rust, richting en regie in jouw dagelijks leven. Mijn lessen in levenskunst.

In het dagelijks leven werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Amstelveen waar ik massages bied gericht op zowel fysieke als mentale ontspanning en welzijn.

Van origine ben ik Ggz verpleegkundige en vele jaren werkzaam geweest binnen het Sociaal Domein. Vanaf 2012 ben ik actief geweest als zelfstandig psychosociaal therapeut. Per 1 januari 2024 leg ik deze werkzaamheden iig voor 12 maanden neer. Een soort sabbatical, zeg maar.

Wil je geen enkel artikel missen? Volg mij op Facebook of Instagram.

Reacties