zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

We leven in een prestatiegerichte en perfectionistisch maatschappij. De eisen die aan ons worden gesteld en die we aan onszelf stellen, zijn huizenhoog; Welke prestaties we moeten leveren, wie we moeten zijn en hoe we eruit moeten zien. Een bron van onzekerheid en weinig zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen en Onzekerheid

Zelfvertrouwen staat voor “op jezelf vertrouwen”. Je vertrouwt op jouw eigen kunnen, oordeel, visie, mening en op wie je bent. Hierdoor laat je je minder beïnvloeden door (de mening van) anderen, jouw omgeving en de maatschappij waarin wij leven. Daarnaast sta je open voor de mening van anderen en ben je mild in je oordeel.

Als je last hebt van onzekerheid, dan twijfel je aan jezelf. Bijna iedereen is bekend met onzekerheid, dat is heel normaal. Iedereen is wel eens onzeker. Het hoort bij het leven. Een goede tip is om je onzekerheid te uiten. Dit geeft lucht en ruimte om er op een positieve manier mee om te gaan. Als je echt last krijgt van je onzekerheid, dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen.

Zelfvertrouwen en onzekerheid hebben invloed op de manier waarop je naar jezelf kijkt. Het heeft dus invloed op je zelfbeeld (en lichaamsbeeld).

Negatief Zelfbeeld en Negatief Lichaamsbeeld

Een negatief zelfbeeld betekent dat je jezelf negatief beoordeelt. Dit kan gaan over een eigenschap van jezelf; Je vindt jezelf een slechte moeder of je vindt jezelf te dik (negatief lichaamsbeeld). Ook kan je een negatief zelfbeeld hebben over jou als persoon; Je vindt jezelf waardeloos of dom. Je zelfbeeld kan realistisch zijn. Als je de kantjes er vanaf loopt op je werk, dan is het oordeel over jezelf “een slechte werkneemster”, reëel.

Je zelfbeeld kan ook niet realistisch zijn. Er zijn genoeg mooie meiden die zichzelf lelijk vinden. Of als je jezelf waardeloos blijft vinden, ondanks dat je voor de mensen om je heen zo waardevol bent. Dit noemen we een irriëeel negatief zelfbeeld.

Een negatief zelfbeeld is gebaseerd op feiten. Het is net welke betekenis jij aan jouw oordeel geeft. Dik zijn op zich is neutraal. Het oordeel wat je hierover hebt en de eigenschappen die je hieraan verbindt, maakt of je dit positief, negatief of neutraal beoordeelt. Eigenlijk heb je vooroordelen over jezelf, en die zijn hardnekkig, want voor jou zijn ze waar.

Als je een negatief zelfbeeld hebt, leg je hoe je bent en wat je doet langs de “negatieve meetlat”. Je neemt de dingen over jezelf op een negatieve manier waar. Je ziet niet (meer) wat positief is aan jou en aan wat je doet. Je wordt er als het ware blind voor.

Perfectionisme en faalangst kunnen een manier zijn om met een negatief zelfbeeld en onzekerheid om te gaan.

Faalangst en Perfectionisme

Als je faalangst hebt, dan ben je bang om te mislukken. Je bent bang dat je tekort schiet of dat je iets niet waar kunt maken . Faalangst ervaar je vaak in situaties waarin je beoordeeld wordt, zoal een sollicitatiegesprek. Om deze angst te voorkomen, ga je onder je kunnen presteren. Dit bevestigd jou weer in het beeld wat je over jezelf hebt; dat je het niet kunt.

Perfectionisme komt voort uit de drang om te streven naar volmaaktheid. Het komt voort uit het verlangen om geen fouten te maken en hier waardering voor te krijgen. Het krijgen van waardering voelt voor iedereen goed en is ook belangrijk. Het is niet verkeerd om de dingen goed te willen doen.

Perfectionisme heeft een keerzijde. Het kan ervoor zorgen dat je over je grenzen heen gaat. Je wilt het steeds beter wilt doen. Het is nooit goed genoeg is. De lat die je legt, wordt steeds hoger. Dit om gewaardeerd, gerespecteerd en om geaccepteerd te worden door de buitenwereld. Je wilt niemand teleur stellen. Het kan zijn dat je steeds harder werkt om te streven naar volmaaktheid. Je gaat over je eigen grenzen heen.

Bij anderen leidt het tot passiviteit en zelfs verlamming. Als je jezelf terugtrekt, hoef je ook niet meer te presteren. Hierdoor laat je mogelijk mooie kansen liggen. Vraag jezelf eens af of de verwachtingen die je van jezelf hebt realistisch zijn en of de verwachtingen die jouw omgeving van jou heeft, wel waar zijn.