timemanagement bij uitstelgedrag

Timemanagement bij uitstelgedrag of juist niet?

Wie herkent het niet? Het uitstellen van een rotklusje als strijken, dat ene telefoontje plegen of een complexe taak voor je werk. Je ziet er als een berg tegenop, stelt het uit en om het wel voor elkaar te krijgen ga je op zoek naar tips voor timemanagement bij uitstelgedrag.

Want daar zal het wel aan liggen, toch? Nee, uitstellen ligt meestal niet aan gebrekkig timemananagement.  Waar het meestal wel aan ligt lees je in dit artikel met uitleg en tips die anders zijn dan gebruikelijk.

Simpele rotklusjes

Uitstellen; Ik heb het vooral bij klusjes als zoals afwassen, strijken en administratieve rompslomp. Gewoonweg omdat ik er geen zin in heb. Ik hoop iedere keer op kaboutertjes die dit vanzelf oppakken. Maar dat gebeurt niet, jammer. Dus de klusjes blijven op mijn “to do” lijst staan. En de afwas blijft mij aanstaren vanaf het aanrecht. En dat levert best wel wat stress op, want ik weet dat het toch een keertje moet.

Tips bij uitstelgedrag van simpele klusjes

  • Het is prettig als je dit soort klusjes zo snel mogelijk afhandelt. Dan is het maar gebeurt. Zorg dat je niet wordt afgeleid en ga niet scrollen door je Social Media. En verzand niet in klusjes die minder vervelend of saai zijn om je een ietsjepietsje beter te voelen.
  • Zet je timer van je mobiel op 30 minuten, kom in actie en ga door tot de timer afgaat. Kijk eens naar wat je hebt gedaan! Best veel hè? Stel dat je dit iedere dag even doet.
  • Een andere goede tip is om dit soort klussen uit te besteden. Betaal iemand die dit voor jou doet. Je kunt iemand inhuren om voor jou te strijken of de wc te poetsen. Dan ben je er ook vanaf.

Uitstelgedrag omdat je er geen zin in hebt, dat zorgt voor stress. Niet nodig. Natuurlijk blijf je geneigd om dit uit te stellen, maar…

Accepteer dit gevoel en geef jezelf een schop onder je derrière óf besteed het uit

Ik geef toe. Mijn uitstelgedrag als het gaat om strijken is hardnekkig. Maar ik merk bij mijzelf nog een hardnekkigere vorm van uitstellen die anders voelt. Neem als voorbeeld het herschrijven van dit artikel. De aantekeningen en ideeën liggen klaar. Ik vind schrijven echt leuk, maar ik stel het wel uit. Wat is er aan de hand? En wat kan ik hier aan doen? Want ik voel mij lui en schuldig. Herkenbaar?

Ik wil wel maar ik doe het niet

Hoe zit dit nu? Het heeft niets met luiheid te maken of een gebrekkig timemanagement bij uitstelgedrag. Timemananagement is vaak symptoombestrijding. Belangijker is om erachter te komen wat werkelijk ten grondslag ligt aan uitstellen.

Even een gekke vraag; Wat levert het jou op als je uitstelt? En wat staat er op het spel als je deze taak wél oppakt? Wat kan er dan gebeuren waar je bang voor bent? Of waar je tegenop ziet?

Waar beschermt uitstelgedrag jou tegen, tegen welk gevoel, welke situatie, welke gedachten?

Uitstelgedrag komt vaak voort vanuit faalangst of perfectionisme. Misschien ben je bang dat het niet lukt, dat het niet goed genoeg is of dat je niet voldoet. En wat als het wél lukt en jezelf hierin moet blijven bewijzen. Is er dan nog een weg terug? Of ben je bang voor kritiek, voor een oordeel van anderen of van jezelf? Wat is de onderliggende reden? En wat voel je hierbij?

Wat voorkom je door uit te stellen?

Je bent bang dat het je niet lukt, bang voor een oordeel, confrontatie of zelfs bang voor succes. Dit levert jou een angstige, bedreigende situatie op. Je voelt je onveilig, hier reageer je op met uitstellen.

Uitstellen is een oplossing voor de korte termijn, gebaseerd op angst om confrontatie of de pijn voor afwijzing te voorkomen. Om op mijn eigen voorbeeld terug te komen. Ik vind het herschrijven van een artikel op zich niet eng, maar wel wat jullie van dit eindresultaat vinden. Vinden jullie het wel goed genoeg? Is het wel duidelijk? Kom ik goed over? Gevoed door mijn lichte vorm van perfectionisme.

Door uitstellen probeer ik de confrontatie uit de weg te gaan

Veel mensen denken bij uitstelgedrag niet aan perfectionisme, want dit wordt gerelateerd aan iemand die doorgaat om het beste resultaat te halen. Een perfectionist wil niet lager dan een 10 scoren. Maar iemand met perfectionisme kan last hebben van faalangst.

En dan belemmert perfectionisme. Je wilt wel het perfecte resultaat behalen, maar omdat je ervan overtuigd bent dat het je toch niet lukt, blokkeer je (freeze-reactie). Ook al wil je écht in actie komen.

Geneigd te wachten op het juiste moment

Of je vindt dat je nog niet voldoende weet om te starten. Dit zie ik bij veel mensen die een eigen bedrijf of praktijk willen starten. Zij stellen dit uit omdat zij ervan overtuigd zijn niet voldoende te weten.

De vraag is of het “niet weten” onzeker maakt of dat je al onzeker bent en zekerheid zoekt in steeds meer weten. Net zo lang tot je je wel zelfverzekerd genoeg voelt.

En dan maak je in je hoofd een lijst met voorwaarden waaraan jij en je omgeving moet voldoen voordat je in actie komt. En scherp je dit steeds meer aan. Van uitstel komt dan afstel.

“Niet-willers” en “Niet-durvers”

Als klantmanager bij de sociale dienst zag ik dit terugkomen bij cliënten die aan het werk moesten. Iedere keer verscherpten zij weer hun voorwaarden om niet écht te hoeven beginnen. Vaak uit angst voor het onbekende en de angst dat zij het niet zouden kunnen (vaak uitend in een strijd en wrok). Ook dit is een vorm van faalangst, gebaseerd op het gevoel van anders zijn en waardeloos zijn gebaseerd op ervaringen en overtuigingen.

Men spreekt in dit vakgebied over niet “niet- willers” en “niet-kunners”. Ik voeg er graag de “niet-durvers” aan toe, die zich in de meeste gevallen uiten als “niet-willers”. Met alle gevolgen van dien.

Consequenties van uitstelgedrag

  • Gemiste kansen om dat je te lang wacht met in actie komen. Als je het schrijven van een sollicitatiebrief blijft uitstellen, dan is die baan die je zo graag wilt allang vergeven
  • Spanning. Wat je jezelf hebt voorgenomen blijft je in je hoofd achtervolgen, zelfs ’s nachts
  • Dus ook slapeloze nachten door spanning en piekeren
  • Deadline stress, je moet nu in korte tijd presteren, omdat je het alsmaar hebt uitgesteld. Toch geven veel mensen aan dat ze dan pas onder deze druk kunnen presteren. Is dat werkelijk zo?
  • Schuldgevoelens naar jouw omgeving en naar jezelf
  • Ontzettend balen van jezelf en jezelf streng toespreken (wat overigens niet echt helpend is)
  • Als je dan toch begint (deadline in zicht!) heb je het gevoel iets af te raffelen, je doet maar wat
  • Apathie, het “laat maar zitten” gevoel en tot niets meer komen, afstel dus

Timemanagement bij uitstelgedrag lost dit niet op

Toch zoeken we hier vaak wel onze oplossing in. Google maar eens rond met “tips bij uitstelgedrag”. Je wordt om de oren gegooid met timemanagementtips. Dit werkt alleen niet, althans, niet voldoende. Maar wat werkt dan wel bij uitstelgedrag? Begin met de timemanagementtips uit het raam te gooien. Dat ruimt lekker op.

En jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wanneer stel ik iets uit? Bij welke klus of bij welke taak?
  • In welke situatie/ context stel ik uit?
  • Op welke manier stel ik uit?
  • Wat voor gedachten gaan er dan door mij heen?
  • Ben ik heel boos op mijzelf of sus ik mijzelf met dat ik het later écht ga doen?
  • Hoe pak ik mijn eigen uitstelgedrag aan? En helpt dat jou?
  • Wat staat er op het spel als je de klus of taak wél oppakt? Wat kan er dan gebeuren?
  • Waar zie je dan tegenop?
  • Waar beschermt uitstelgedrag jou tegen? Hoe helpt uitstelgedrag jou?
  • Wat zou de onderliggende oorzaak kunnen zijn? Wat ligt eraan ten grondslag?

Tips die écht werken

  • Bewustwording; Word je bewust van je uitstelgedag en stel jezelf de vragen die hierboven staan.
  • Wat is de werkelijke reden dat je uitstelt? Voor welk gevoel, welke sensaties of situaties wil je je afschermen? Wat zit hieronder? Onderzoek dit met een psychosociaal therapeut, psycholoog of coach.
  • Een te grote, comlexe taak maakt onzeker, net als onduidelijke doelen. Je mist het dan aan overzicht. Zorg dat je eerst overzicht creëert en hak een grote klus in heel kleine stapjes.
  • Jouw uitstelgedrag beschermt jou ergens tegen. En dat staat vaak lijnrecht tegenover wat je wilt bereiken. Richt je op het laatste door anders met gevoelens en emoties om te gaan. Een mooie benadering hiervoor is Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
  • Realiteitszin; Zijn jouw doelen wel realistisch? Ik weet dat ik zelf een handje heb van onmogelijk hoge doelen stellen aan mijzelf in veel te korte tijd. Geen wonder dat ik daar onzeker van word. Gelukkig is dit al een tijdje niet meer zo.
  • Gooi je planning in de vuilnisbak! Want zo’n planning herinnert je aan alles wat je nog moet doen. Dat levert alleen maar stress en onzekerheid op. En planningen mislukken vaak. Zie een planning als een leidraad die je steeds weer mag aanpassen. Niet als een heilig moeten.
  • Een dagelijkse reminder voor als je het gevoel hebt “dat je maar wat doet”; Dat denken we allemaal. We doen allemaal maar wat. Maar blijkbaar werkt dat.

Wat je in ieder geval nooit moet doen is kwaad worden op jezelf. Dat werkt averrechts.

Want dat geeft nog meer stress en uiteindelijk nog meer onzekerheid. Je gaat de strijd aan met jouw uitstelgedrag in plaats van dat je kijkt wat het voor jou doet. Wat het voor jou betekent. Pas dan begrijp je het waarom en kun je een ander perspectief innemen. En vanuit dit andere perspectief ga je anders met jezelf en jouw uitstelgedrag om wat uiteindelijk veel meer effect heeft. Meer dan trucjes vanuit timemanagement bij uitstelgedrag.


Het schrijven van artikelen doe ik op vrijwillige basis. Iedere keer een behoorlijke klus. En dat doe ik het liefst onder het genot van een kopje koffie. Vind jij dit een waardevol artikel, doneer HIER een kopje koffie.


Ik ben Roos Streumer. Door het schrijven van artikelen bied ik inspiratie en tips voor meer rust, richting en regie in het dagelijks leven.

In mijn praktijk bied ik psychosociale therapie en ondersteuning bij burn-out en stressklachten. Bij gedoe, onzekerheden en/of vastlopen in het (werkend) leven, levens(loop)vragen en meer… In mijn praktijk in Amstelveen of online via Zoom.

Een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek (online of in mijn praktijk) of een online “Steun & Advies gesprek” reserveer je makkelijk online.

Wil je eerst wat meer informatie of heb je een vraag, stuur mij dan een mailtje.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Mentaal Magazine. Of volg mij op LinkedIn of Instagram.

Dit artikel over “Timemanagement bij uitstelgedrag of juist niet”  is op 17 mei 2023 herschreven. Het origineel is geschreven en gepubliceerd op 12 mei 2017.


Reacties