Krijg weer rust en ruimte voor wat voor jóu echt belangrijk en waardevol is.

 • Je stelt hoge eisen, je bent nooit echt tevreden dus je werkt door tot het perfect is..
 • Je bent bang om fouten te maken. Dit kun je je niet permitteren!
 • Je bent bang niet te voldoen aan de eisen van de buitenwereld. Dit maakt je onzeker.
 • Je wilt niet falen, hebt moeite met kiezen en daarom stel je eindeloos uit. Je voelt je schuldig.
 • Je laat je leiden door wat anderen van jou vinden. Je wilt niemand teleur stellen.
 • Je móet de perfecte ouder, partner, werknemer, hulpverlener, coach of vriendin zijn…
 • Je hebt veel moeite met kritiek en negatieve feedback. Dit voelt als enorm falen.
 • Je hebt sterk behoefte aan grip op je situatie. Je vindt het moeilijk los te laten.

Als je faalangst hebt dan ben je bang te mislukken, tekort te schieten of dat je iets niet waar kunt maken. Door vermijding en onder je niveau te werken of presteren, ga je met deze angst om.  Dit bevestigt helaas het beeld  wat je van jezelf hebt; “Zie je wel, ik kan het niet”. Faalangst heeft een negatieve impact op je prestaties zoals een black-out, onder je niveau presteren en situaties vermijden.

Perfectionisme komt voort uit de drang te streven naar volmaaktheid. Het komt voort uit het verlangen geen fouten te maken en hier waardering voor te krijgen. Dit heeft een keerzijde. De lat ligt hoog, je hebt werkelijk geen idee hoe hoog. Dit levert onzekerheid en stress op. Je bent extra gevoelig voor het ontwikkelen van slapeloosheid, burn-out, depressieve klachten en eetstoornissen.

Faalangst en perfectionisme zijn met elkaar verbonden, twee kanten van dezelfde medaille. In beide gevallen heb je moeite met tegenslagen en ben je bezig met het oordeel van de buitenwereld. Schaamte is drijfveer.

Wil je grip op je faalangst en perfectionisme zodat dit jou niet meer belemmert? Ik kan en wil je hierbij helpen!

“Roos stelt veel prikkelende en diepgaande vragen, waardoor ik tot veel inzichten ben gekomen. En dat niet alleen. Door de inzichten en bewustwording stel ik mij nu al anders op, ga ik anders met dingen om en heb ik meer begrip voor mijzelf gekregen. Ik heb dus concreet resultaat en dat ging al heel snel”. – Erica (zelfstandig coach)

Wat kun je verwachten?

 • Als eerste maken we een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. We maken kennis onder het genot van een kopje koffie of thee. Jij kunt vertellen waar je tegen aanloopt, wat je verwachtingen zijn en ik leg uit wat ik voor jou kan betekenen.
 • Wil je dit traject volgen? Je gaat naar huis met een afspraak voor een eerste sessie. Tijdens deze eerste sessie gaan we samen na hoe perfectionisme en/of faalangst jou belemmeren in het (werkend) leven.
 • Een traject bij Mentaal Onderhoud is altijd maatwerk waarin vaste oefeningen zijn verwerkt. Deze onderdelen geven het traject richting en structuur. De meeste mensen zijn met 6 tot 9 sessies goed geholpen.
 • De nadruk van het traject ligt op het werken aan hoe je jouw ongezonde vorm van perfectionisme kunt omzetten in een positief perfectionisme. Hierdoor bereik je veel, zonder dat je inlevert op jezelf, je energie en gezondheid.
 • Doel van begeleiding is dat faalangst je niet meer belemmert en dat je je kunt ontspannen in situaties waarin je beoordeeld wordt.
 • Tijdens het traject wordt veel aandacht besteed aan zelfcompassie en het omgaan en begrenzen van je interne criticus (dat kritische stemmetje in je hoofd).
 • “Perfectionisme de Baas” is ook als groepstraining te volgen! Deze training kent uiteraard wel een vast programma. Organisaties en bedrijven kunnen deze training boeken voor hun medewerkers. Deze training is vooral geschikt voor organisaties waar hoog opgeleide jonge medewerkers werkzaam zijn.

Hoe kan je je aanmelden?

Stuur mij via het contactformulier een bericht of bel 06 33 05 25 45.  Bij geen gehoor kun je mijn voicemail inspreken of een berichtje sturen.

Meer lezen: