Voorkom onnodig verzuim van en haal het beste uit je meest waardevolle medewerkers!

De overeenkomst tussen stress klachten, faalangst, perfectionisme en slaapproblemen is dat dit ‘n negatieve impact heeft op het welzijn, gezondheid en het functioneren van je medewerkers.

Deze impact is veel groter dan je denkt. Opvallend is dat dit vaak juist die loyale, hardwerkende medewerker met een groot verantwoordelijkheidsgevoel treft. Langzamerhand verandert deze waardevolle medewerker onbewust en vooral onbedoeld in een last voor jou, voor zijn of haar collegae en de organisatie. Daarbij zie je hem of haar met zichzelf worstelen, zich groot houden of juist steeds kleiner worden.

Deze last wordt groter als je medewerker uiteindelijk uitvalt door overspannenheid of een burn-out.

Niet alleen mis je deze waardevolle kracht en maak je je zorgen om de gezondheid en welzijn van je medewerker. Er zijn ook forse financiële lasten aan verbonden zoals loondoorbetaling, kosten vervanging, arbodienst en bedrijfsarts, verloren productiviteit en eventueel juridische kosten. Bij het niet goed naleven van de Wet Verbetering Poortwachter kan ook nog een forse boete worden opgelegd. Dit levert jou vragen en stress op.

Hoe zorg je ervoor dat je meest waardevolle medewerkers in hun werk niet worden belemmerd door stress, faalangst, perfectionisme of slaapproblemen? Hoe zorg je ervoor dat je verzuimende medewerker zo snel mogelijk, maar gezond weer terugkeert naar de werkvloer? Hoe vergroot je gezondheid, vitaliteit en veerkracht zodat werknemers meer uit hun werkdag kunnen halen?

Dit vergt deskundigheid, kennis, ervaring en vooral veel tijd die je niet zomaar paraat hebt. Dat snap ik heel goed.

Laat dit in ieder geval geen last voor je zijn en schakel hulp en begeleiding in van Mentaal Onderhoud. Naast mijn werk als psychosociaal therapeut en trainer neem ik jarenlange ervaring binnen de sociale zekerheid, ziekteverzuim en als re-integratie deskundige mee.

Ik kan jou en je medewerker helpen op het gebied van de volgende thema’s:

Traject: Gezond Slapen, Slimmer Werken

Een gezonde nachtrust is het begin van een productieve werkdag. Iemand die slecht slaapt is fysiek, cognitief en emotioneel niet voldoende hersteld om optimaal en ontspannen te kunnen functioneren. Dit merk je bij je medewerker in de vorm van vermoeidheid, sneller ziek worden, concentratieproblemen, geheugenproblemen, sneller fouten maken, afreageren en minder stressbestendig zijn.

Een werknemer die slecht slaap meldt zich vaker ziek. Wist je dat langdurig slecht slapen zelfs een burn-out of depressieve klachten kan veroorzaken! En wist je dat de meeste werknemers hier zelf niet over beginnen omdat ze hun slechte nachtrust “normaal” zijn gaan vinden. Vraag aan je medewerkers hoe ze slapen en welke last ze hiervan ondervinden, ongeveer 1 op de 3 Nederlanders slaapt namelijk slecht!  Lees hier meer over het traject.

Traject: Grip op Perfectionisme & Faalangst

Iemand die leidt aan perfectionisme en faalangst is niet alleen een enorme last voor zichzelf, maar vaak ook onbewust en vooral onbedoeld voor diens (werk-)omgeving.  Dit gegeven is niet te verteren voor iemand met perfectionisme en faalangst, vaak uit schaamte- en schuldgevoel. Dat maakt het moeilijk om feedback te geven op houding en het functioneren, omdat deze medewerker zich hierdoor enorm gefaald voelt. Dat kan voor veel frustratie zorgen bij beide partijen.

Iemand met perfectionisme heeft moeite om zijn of haar grenzen te bewaken en is geneigd door te gaan tot het bittere eind. Ook komt het voor dat hij of zij onder zijn of haar niveau presteert of een uitdaging niet aangaat, uit angst anders door de mand te vallen. Dat is jammer. Het gaat hier vaak om (de meest!) waardevolle medewerkers met veel kennis en potentie. Daarbij is iemand met perfectionisme extra gevoelig voor het ontwikkelen van stress-klachten, burn-out en slaapproblemen. Lees hier meer over het traject.

Traject: Effectief omgaan met werkdruk en stress

Een preventief en kort traject geschikt voor medewerkers die stressgevoelig zijn, last hebben van lichte tot matige stressklachten of in een moeilijke (werk-)situatie zitten die stress en/of onzekerheid oplevert. Ook geschikt om een tweede of zelfs derde burn-out te voorkomen  Lees hier meer over het traject.

Lees hier mijn artikel over werkdruk in zorg & welzijn nav een kort onderzoek onder professionals: “Over werkdruk, stress en weerbaarheid binnen Zorg & Welzijn”

Traject: Overspannenheid en burn-out

Curatieve begeleiding en psychosociale therapie voor medewerkers die burn-out klachten hebben of overspannen zijn. Een compleet traject waarbij ik desgewenst samenwerk met of doorverwijs naar een stevig netwerk van professionals op het gebied van loopbaanbegeleiding, mediation, voeding, beweging, yoga/meditatie Lees hier meer over dit traject.

Workshops en training

De volgende workshops trainingen organiseer ik graag voor je organisatie/afdeling of medewerkers.

  • Eerste Hulp bij Stress – een goede basis voor gezonde, vitale en veerkrachtige medewerkers.
  • Krachtig omgaan met kritiek – zeer geschikt voor zorg & welzijn en medewerkers met veel klant-contact.
  • NIEUW! Gezond Slapen, Slimmer Werken – een aanrader voor echt iedereen! Een “must-do”.
  • Perfectionisme de Baas – Speciaal geschikt voor organisaties waar veel jonge, hoogopgeleide werknemers (Millennials)  werkzaam zijn en voor hulpverleners en artsen.

Inmiddels heb ik medewerkers geholpen van, workshops gedaan voor of samengewerkt met Asko BV, Hema, VAAVG (Vereniging voor en door Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten in opleiding), Koppers Inc. en Small Steps.